• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UBILI 62 OSOBE ZA JEDAN DAN, PA SE POJAVIO "OMILJENI DIKTATOR!" Ovako su članovi kartela završili u OZLOGLAŠENOM zatvoru

Autor Aleksandar Blagić

Najib Bukele, predsednik El Salvadora, ima nadimak "najkul diktator na svetu", a poznat je po tome što je "strpao" u zatvor više od 75.000 kriminalaca.

 75000 članova kartela u zatvoru u El Salvadoru Izvor: Marvin RECINOS / AFP / Profimedia

El Salvador se dugo mučio sa visokom stopom kriminala, a onda se pojavio predsednik Najib Bukele, poznatiji kao "najkul diktator na svetu", piše "Dejli Mejl". Na funkciju predsednika ove latinoameričke države je stupio 2019. godine i od tada je napravio velike rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

Sve je počelo tako što je proglasio vanredno stanje u martu 2022. godine. Stopa ubistava iznosila je 106 na 100.000 stanovnika 2014. godine, a u 2023. godini je ta brojka bila 2,4.

Podignuti su zatvori koji su strogo čuvani u njima je završilo više od 75.000 kriminalaca. Kriminalci i dalje kontrolišu oko 80 odsto teritorije ove države, najgori dan ikada u istoriji ove zemlje je bio 2019. godine kada su dve bande u jednom danu izvršile 62 ubistava.

Najib Bukele
Izvor: Marvin RECINOS / AFP / Profimedia

Bukele je tada morao da vodi raspravu sa kongresom da bi dobio vanredna ovlašćenja. Kongres je potom čak 21 put produžavao ovlašćenja za predsednika kada je krenula da pada stopa ubistava.

Izvor: Marvin RECINOS / AFP / Profimedia

Kompleks za pritvor terorista - CECOT

Mnogi uhapšeni su završili u kompleksu za pritvor terorista - CECOT koji je otvoren u januaru 2023. godine. Više od 100 zatvorenika deli jednu ćeliju od kojih svaka ima svega dva toaleta.

Svaki zatvorenik u takvoj ćeliji ima nešto više od jednog kvadratnog metra za život i spavanje. Nemaju dušeke, nema otvorenih prostora i redovno čuvari tuku zatvorenike.

Ima više od 800 čuvara, a vlada redovno objavljuje fotografije iz zatvora na društvenim mrežama. Na njima se vide zatvorenici sa rukama iza leđa, a oni takođe nemaju nikakav kontakt sa spoljnim svetom.

Izlaze iz svojih ćelija isključivo radi saslušanja koje se obavlja video pozivom. Blokatori prekidaju sve signale telefona.

El Salvador se dugo muči sa kartelima i bandama. "Rat" protiv organizovanog kriminala datira još iz vremena građanskog rata.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:19
"ZA PRETNJU LEKARIMA I DO 5 GODINA ZATVORA?" Advokati o potencijalnoj izmeni Krivičnog zakonika: U roku od 2 sata će biti UHAPŠENI
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(MONDO/A.B.)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tilovanje tevojneee

nemaju oni veze smozgom...mogli su lepo da ih iskoriste za razbijanje raznoraznih demonstracija, da im daju da zidaju po Salvadoru da ih smire a ne tako

special image