Test sistema Haeil-5-23, kako Severna Кoreja naziva svoje podvodne dronove za nuklearne napade, izveo je istraživački centar ministarstva odbrane u vodama kod njene istočne obale, navodi se u izveštaju državne agencije KCNA, ali bez navođenja datuma.

Neimenovani zvaničnik Pjongjanga optužio je Južnu Koreju, SAD i Japan da su "pobesneli" od vojnih vežbi i upozorio na "katastrofalne posledice".

Mornarice tri zemalja, podsetimo, održale su svoje trodnevne redovne vežbe do srede zajedno sa američkim nosačem aviona "Кarl Vinson" kao deo napora da poboljšaju svoje odgovore na rastuće nuklearne i raketne pretnje Pjongjanga.

- Različite pomorske i podvodne akcije naše vojske nastaviće da odvraćaju neprijateljske vojne manevre mornarice SAD i njenih saveznika - rekao je portparol severnokorejskog ministarstva u saopštenju.

Severnokorejska državna televizija emitovala je prethodne testove atmosferskih eksplozija, koje su nadzirale američke i južnokorejske vlasti, ali test podvodnog oružja nije nezavisno verifikovano.

Novi sistem dronova Haeil, što znači cunami, navodno je prvi put testiran u martu 2023. godine, a državni mediji navode da je ideja da izvrši prikrivene napade u neprijateljskim vodama i uništi pomorske udarne grupe i glavne operativne luke stvaranjem velikog radioaktivnog talasa kroz podvodnu eksploziju.

Poslednji prijavljeni podvodni test usledio je nekoliko dana nakon što je Severna Кoreja ispalila novu hipersoničnu raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo, koju su Vašington, Seul i Tokio osudili kao ozbiljno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

BONUS VIDEO:

"NIKO NE MOŽE AMERIKU DA NADIGRA U KONTEKSTU KONAČNOG UNIŠTAVANJA!" Vojinović: Severna Koreja je sada OPASNA PRETNJA ZBOG OVOGA Kurir televizija

 (Kurir/MONDO/D.S.)