Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je u petak da je sporazum o granici o kojem se pregovara u američkom Senatu “najčvršći i najpošteniji” niz mogućih reformi i obećao da će “zatvoriti granicu” onog dana kada potpiše zakon, piše "Rojters". Dvostranački pregovori su pogodili kritičnu tačku usred sve većeg republikanskog protivljenja. Neki republikanci su postavili dogovor o bezbednosti granica kao uslov za dalju pomoć Ukrajini.

Ranije u toku dana, predsednik Predstavničkog doma SAD Majk Džonson rekao je da je sporazum “mrtav po dolasku” u svom sadašnjem obliku, navodi se u pismu republikanskim poslanicima u Predstavničkom domu koje je pregledao "Rojters". Bajden, demokrata koji traži još jedan mandat na izborima 5. novembra, suočio se sa rekordnim brojem migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika tokom njegovog predsedničkog mandata. Republikanci tvrde da je Bajden trebalo da zadrži restriktivnu politiku republikanskog bivšeg predsednika Donalda Trampa, favorita za nominaciju njegove stranke.

"Ono o čemu se pregovaralo bi – ako bude usvojeno u zakon – bio najteži i najpravedniji set reformi za osiguranje granice koju smo ikada imali u našoj zemlji. To bi mi, kao predsedniku, dalo novo ovlašćenje za hitne slučajeve da zatvorim granicu kada ona postane preopterećena. I ako bih dobila ta ovlašćenja, koristio bih je onog dana kada potpišem zakon“, naveo je Bajden u saopštenju.

Bela kuća je pristala na nova ograničenja azila na granici, uključujući stvaranje sile za proterivanje koja bi omogućila migrantima koji ilegalno pređu granicu SAD i Meksika da budu brzo vraćeni u Meksiko ako broj migranata pređe 4.000 dnevno, poznata tri izvora uz rečenu stvar. Ako bi susreti prešli 5.000 dnevno, korišćenje ovlašćenja za proterivanje postalo bi obavezno, prema izvorima koji su tražili anonimnost da bi razgovarali o detaljima privatnih pregovora.

U decembru, u proseku, broj susreta otvara se više od 9.500 dnevno, prema statističkim podacima američke vlade objavljenim u petak. Sveobuhvatni autoritet bi bio uporediv sa politikom naslova 42 iz ere COVID-a koja je uspostavljena pod Trampom tokom pandemije i koja je okončana pod Bajdenom u maju 2023.

"Migranti koji pokušavaju da zatraže azil i dalje bi to mogli da urade na legalnim graničnim prelazima da je na snazi ovlašćenje za proterivanje. Od SAD bi se tražilo da dozvole najmanje 1.400 migranata dnevno da priđu legalnim prelazima kako bi zatražili azil ako su proterivanja na snazi. Predlog zakona ima za cilj rešavanje zahteva za azil za šest meseci bez zadržavanja migranata", rekao je jedan od izvora.

Tramp je, međutim, prošle nedelje na društvenim mrežama upozorio na bilo kakav dogovor koji ne uspe da ispuni sve što republikanci žele da zatvore granične prelaze. Bajden je takođe pozvao Kongres u petak da obezbedi sredstva koja je tražio u oktobru za obezbeđenje granice.

"Ovo uključuje dodatnih 1.300 agenata granične patrole, 375 imigracionih sudija, 1.600 službenika za azil i preko 100 najsavremenijih inspekcijskih mašina koje pomažu u otkrivanju i zaustavljanju fentanila na našoj jugozapadnoj granici“, rekao je predsednik.

BONUS VIDEO:

DRAMA U DELAVERU: Automobil se zakucao u Bajdenovu kolonu Reuters

(MONDO/A.B.)