Vojni avion američke mornarice E-6B Mercury privukao je veliku pažnju američke javnosti kada je pre nekoliko dana sleteo na međunarodni aerodrom Tuson u Arizoni, prenosi "Jutarnji list". Ovaj avion spada u takozvanu "flotu sudnjeg dana" i izgleda "istrošeno" zbog velikih komada boje koji nedostaju na trupu, repu i poklopcu motora.

"Boja na avionu E-6B 164387 ne prianja na temeljni premaz. Trenutno istražujemo ovaj problem i tražimo odgovarajuće rešenje", saopštila je kancelarija za vazdušno strateško zapovedništvo za "The War Zone".

Napominju da je avion potpuno funkcionalan i da je spreman za svaku vrstu misije. Ovaj model baziran je na avionu "Boing 707", a američka mornarica namerava da ih zameni novim avionima "sudnjeg dana" koji su bazirani na modelu "Lockheed Martin C-130J-30 Hercules".

Kakav je avion E-6B Mercury?

Ovaj avion nije borbenog tipa, služi kao komandno-kontrolni centar i namenjen je za komunikaciju sa strateškim nuklearnim podmornicama koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Ovi avioni omogućavaju američkom predsedniku da zadrži komandu iz vazduha čak i u slučaju nuklearnog rata.

Ovi avioni imaju niz različitih mogućnosti - antenu od 8 kilometara za direktnu komunikaciju sa podmornicama klase "Ohio" sa balističkim nuklearnim projektilima. Imaju i mogućnost lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila Minuteman III tokom leta.

BONUS VIDEO:

MOTOR RAZBIO PROZOR AVIONA, VAZDUH ISISAO PUTNIKA! Ovo je ZABRANJENI vazduhoplov u kome su stradali mnogi! Pilot otkriva razloge  kurir televizija

(MONDO/A.B.)