Evropska unija će pokušati da oslabi mađarsku ekonomiju ako Budimpešta na samitu ove nedelje blokira novu pomoć Ukrajini vrednu 50 milijardi evra. To je u skladu sa poverljivim planom koji je izradio Brisel i koji označava značajnu eskalaciju u borbi između EU i njene najproruskije države članice, piše Fajnenšel tajms.

U dokumentu, koji su sastavili zvaničnici EU, a u koji je uvid imao Fajnenšel tajms, Brisel je izneo strategiju da se eksplicitno usmeri na ekonomske slabosti Mađarske, ugrožavanja njene valute i izazivanja kolapsa poverenja investitora u pokušaju da se naškodi "radnim mestima i rastu" ako Budimpešta odbije da ukine svoje veto protiv pomoći Kijevu.

Viktor Orban, mađarski premijer, obećao je da će blokirati korišćenje budžeta EU za pružanje finansijske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra na vanrednom samitu lidera u četvrtak. Ako on ne odstupi, drugi lideri EU bi trebalo javno da obećaju da će trajno prekinuti finansiranje iz Evropske unije sa namerom da povećaju troškove zaduživanja Mađarske.

"Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu 'dosta je bilo je, vreme je da stanemo u red. Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku'", rekao je Mujtaba Rahman, evropski direktor konsultantske kuće Evroazijske grupe.

Mađarski ministar EU Janoš Boka rekao je da Budimpešta nije svesna finansijske pretnje, ali da njegova zemlja "ne popušta pod pritiskom".

"Mađarska ne uspostavlja vezu između podrške Ukrajini i pristupa fondovima EU i odbija druge strane da to učine. Mađarska jeste i nastaviće da konstruktivno učestvuje u pregovorima", rekao je on.

BONUS VIDEO:

NIJEDNA ZEMLJA PORED MAĐARSKE NEĆE UVESTI VANREDNO STANJE! Pilot Ignjatović o saopštenju premijera Viktora Orbana Kurir televizija

(MONDO/U. M.)