Francuska vlada poslala je oklopna vozila da zaštite veleprodajnu pijacu hrane u Parizu usred eskalacije tenzija prouzrukovane blokadom auto-puteva od strane farmera u Francuskoj i Belgiji, a protesti se šire i u drugim delovima Evrope.

"Planiramo da odemo u Brisel i postavimo barikade jer se (lideri) sastaju u četvrtak", rekao je belgijski farmer Edi Devajt. Stav poljoprivrednika je da nisu dovoljno plaćeni, da ih vlade guše porezima i ekološkim pravilima i suočavaju se sa nelojalnom konkurencijom iz inostranstva, piše Rojters.

Španski i italijanski farmeri rekli su da se pridružuju protestima koji su krenuli najpre u Nemačkoj. Cilj je, kako kažu, da pritisnu vlade da ublaže ekološka pravila i zaštite ih od povećanja troškova i jeftinog uvoza.

Italijanski poljoprivrednici danas su traktorima blokirali naplatnu rampu na auto-putu u Breši, usled čega je došlo do ozbiljnih prekida u saobraćaju u južnom delu grada. Oni su se okupili u znak protesta protiv poljoprivredne politike Evropske unije za koju tvrde da je štetna po njihov sektor, prenosi ANSA.

Tri vodeća španska poljoprivredna sindikata objavila su da se pridružuju protestnom pokretu evropskih poljoprivrednika, najavljujući za naredne nedelje čitav niz protesta širom zemlje. "Poljoprviredni sektor u Evropi i Španiji suočen je rastućom frustaracijom i nelagodom zbog zagušujuće birokratije koju generišu evropski propisi", navela su tri sindikata u zajedničkom saopštenju.

BONUS VIDEO:

PROTESTI U NEMAČKOJ MOGU DIREKTNO DA UTIČU NA SRBIJU? Sagovornici jutarnjeg programa bez dileme: Nadamo se da će naći rešenje! Kurir televizija

(MONDO/N.D.)