Nagradu od pola miliona dolara nude detektivi kako bi se rešilo ubistvo Radojka Đorđevića koje nije rešeno 40 godina. Radojko Đorđević, istaknuti član srpske zajednice u Sidneju, pronađen je mrtav sa ranama od vatrenog oružja pored puta Saut Marulan u Marulanu 31. januara 1985. godine, prenosi 9News.

Obdukcija je pokazala da je Đorđević pogođen tri puta u vrat i grudni koš. Njegova supruga je prijavila nestamak 26. januara 1985. godine, pošto se nije pojavio na događaju u Kanberi kako je planirano. Sada policija nudi 500.000 dolara za svaku informaciju koja može da dovede do hapšenja ubice. "Iako porodica nije u mogućnosti da bude prisutna, izrazili su iskrenu želju da dobiju neke odgovore u ovom slučaju", rekla je vd nadzornika detektiva Virdžinija Gorman.

kopkop.jpeg
NSW Police 

"Ljudi sada mogu da pričaju o stvarima o kojima tada ne bi pričali, možda je reč o ljudima koji su sada pokojni, ali to nije važno jer porodica treba da zna šta se desilo njihovom ocu i mužu. U izveštaju mrtvozornika je procenjeno da je Đorđević preminuo između 21.30 sati 24. januara i 11.00 sati 31. januara te godine. Đorđević je bio predsednik Slobodne srpske pravoslavne crkve i bio je poznati član lokalne srpske zajednice, što je navelo policiju da veruje da je ubistvo možda bilo politički motivisano.

"Jugoslavija je 1985. godine bila u procesu rasparčavanja, bilo je raznih različitih sukoba unutar same srpske zajednice", rekla je Gorman.

Misterija ubistva Radojka Đorđevića u Sidneju
NSW Police 

"Istrage u to vreme bi ukazale na to da je bilo političkih borbi za moć unutar srpskih organizacija u tom mestu. Đorđević je bio istaknuti član te zajednice i postojao je stepen sukoba oko kontrole i rukovođenja tim organizacijama. Takođe je bio predsednik ogranka Liberalne partije Old Tongabi. Jedan čovek je uhapšen i optužen za ubistvo Đorđevića 2003. godine, ali je kasnije oslobođen. Pozivaju se svi koji imaju informaciju da se jave.

BONUS VIDEO:

Ubistvo u Brazilu Društvene mreže

 (MONDO/J.D.)