Kako piše "Dejli Mejl", Kazahstan bi prema novom nacrtu zakona mogao da počne sa hirurškim odstranjivanjem genitalija najgorim prestupnicima pedofilima. To je najavljeno nakon pritužbi advokata da sistem hemijske kastracije, koji je sada na snazi i jedan je od najstrožih na svetu, ne odvraća počinitelje od zločina nad decom.

Elnur Beisenbaev, advokat i izvršni sekretar vladajuće stranke Amanat, rekao je da je vlada "beskičmenjačka" i da "ugađa" pedofilima jer nije insistirala na "hirurškoj kastraciji". Zločini protiv dece dešavaju se sve češće, a Beisanbaev smatra da hemijska kastracija, koja smanjuje muški libido ubrizgavanjem antiandrogenih lekova, nije dala efekta.

"Puštanjem silovatelja na slobodu dopuštamo mu da ponovi prestup", dodao je on.

Devojčica Erkezan Nurmakan ima pet godina i ona je namamljena u kuću pedofila nakon što joj je ponudio novac za sladoled. Ubica Saidolim Gajibnazarov (48) je ranije osuđivan i osuđen je na doživotni zatvor i hemijsku kastraciju.

"Vlada kaže da naš amandman za hiruršku kastraciju pedofila krši ljudska prava. Ne predlažemo da se to primenjuje na sve pedofile, ali bismo sudovima hteli da damo mogućnost hemijske kastracije. Naša vlast pokazuje svoju nepostojanost neodobravanjem hirurške kastracije, kao da vršimo prava pedofila, jer pedofili su ljudska bića. Verujem da nisu ljudska bića", rekao je advokat koji namerava da nastavi da vrši pritsak za novi zakon.

On je potom govorio o slučaju iz Almatija. Otac je dve godine silovao svoju ćerku i za to je dobio 20 godina zatvora.

"Ovo je besmislica. Kriminalci poput njega bi trebalo da se suoče sa doživotnom robijom i medicinskom kastracijom. Hirurška kastracija je preventivna mera. To šalje poruku svim pedofilima i drugim kriminalcima slične vrste, da će ovaj odvratni zločin rezultirati fizičkom kastracijom po sudskom nalogu", dodao je advokat.

BONUS VIDEO:

Nadzorne kamere snimile pedofila koji je pobegao iz suda Facebook/Atv Banja Luka

(MONDO/A.B.)