Argentinski predsednik Havijer Milei posetio je u ponedeljak svog zemljaka papu Franju i visoke zvaničnike Vatikana, donoseći kolačiće i govoreći o politici dok pokušava da se pomiri sa papom kojeg je dugo ismejavao. Milei je vređao Franju tokom predizborne kampanje prošle godine, nazivajući ga "imbecilom koji brani socijalnu pravdu". Ali otkako je postao predsednik, promenio je svoj ton dok pokušava da dobije podršku konzervativne katoličke baze usred sve većih izazova.

Papa Franja i Milei razgovarali su oko sat vremena, saopštio je Vatikan, ne navodeći detalje razgovora. Oni su se sastali u trenutku kada se Argentina suočava sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija, sa inflacijom iznad 200 odsto i novoizabranim predsednikom u nevolji nakon što je parlament odbio veliki paket reformi.

Između ostalih tema, Milei je razgovarao o "programu nove (argentinske) vlade u borbi protiv ekonomske krize" tokom odvojenih razgovora sa drugim državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, navodi se u saopštenju Vatikana. Pre sastanka, na pitanje o prošlim uvredama, šef vatikanske kancelarije za doktrinu je rekao: "Papa je osoba koja ima mnogo naklonosti prema svima, tako da nema govora o tome da ima bilo kakav animozitet".

Papa Franja primio u privatnu audijenciju NJ.E. g-din Havier Gerardo Milei (1).jpg
IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Papa je prošle komentare video "kao strategiju kampanje", rekao je novinarima kardinal Viktor Manuel Fernandez , koji je takođe Argentinac. Čak i ako se papi ne dopadaju "neki politički i ideološki trendovi" u Argentini, "on će uvek brinuti o onima koji pate", dodao je on.

Poseta Argentini u fokusu

Papa Franja, bivši nadbiskup Buenos Ajresa, razljutio je neke od svojih sunarodnika time što nije posetio svoju domovinu otkako je postao papa 2013. godine. On je rekao da bi konačno mogao da otputuje u "napaćenu" Argentinu u drugoj polovini ove godine - iako je kardinal Fernandez u ponedeljak rekao da nije jasno da li će se papino putovanje dogoditi "jer zavisi od mnogih stvari".

Sigurnost takve posete mogla bi biti veliki podsticaj Mileiju dok pokušava da ugodi konzervativnim katoličkim pristalicama. Papa je ranije rekao da ne želi da ga argentinski političari politički iskorišćavaju. U petak je rekao da "radikalni individualizam" prožima društvo poput "virusa", reči koje bi mogle biti u suprotnosti sa Mileijevim radikalnim instinktima slobodnog tržišta.

Papa Franja primio u privatnu audijenciju NJ.E. g-din Havier Gerardo Milei (3).jpg
IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Ali činilo se da su sastanci u ponedeljak i ranije tokom vikenda dobro prošli. Milei je u ponedeljak doneo kolačiće "alfajores de dulce de leche" i vrstu keksa sa limunom koju papa voli, rekao je portparol predsednika Manuel Adorni.

Papa, koji ima 87 godina i teško hoda, bio je u invalidskim kolicima kada je dočekao Mileija posle mise, koja se odvila u nedelju. Nasmejao se i pruživši mu ruku rekao: "Ošišao si se!". Milei, koji još uvek ima neobično dugu kosu za političara, našalio se da se doveo u red i pitao da li može da zagrli i poljubi papu. Nasmejani Franjo odgovori: "Da, sine, da." U intervjuu u subotu, on je Papu nazvao "najvažnijim Argentincem u istoriji".

BONUS VIDEO.

Argentinac o Srbiji Tiktok/diveinpodcast

(MONDO/U. M.)