Izraelska vojska (IDF) objavila je na svom "X" nalogu, nekadašnjem "Tviteru", snimak na kojem se navodno vidi vođa Hamasa Jahju Sinvara u tunelu ispod grada Kan Junisa na jugu Gaze. Na istom snimku se navodno vide i njegova žena, deca i brat Ibrahim.

Izrael je njega javno optužio da je glavni organizator Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra. Sukob na Bliskom istoku je, da podsetimo, počeo u ranim jutarnjim časovima kada je iz Pojasa Gaze ispaljeno 5.000 raketa, a pre toga su pripadnici Hamasa upali na jug Izraela gde se održavao muzički festival "Supernova" i tu su počinili masakr, a veliki broj ljudi je i kidnapovan.

Snimak je objavljen na redovnoj konferenciji za medije, portparol izraelske vojske Danijeg Hagari saopštio je da je snimak nastao zahvaljujući Hamasovim nadzornim kamerama 10. novembra i da ga je izraelska vojska nedavno dobila. Izraelska vojska je još ranije Sinvara proglasila "mrtvacom koji hoda", dali su mu nadimak "Mesar iz Kan Junisa", a u decembru su mu opkolili kuću u kojoj nije ipak bio.

Ko je Jahja Sinvar?

Jahju Sinvar važi za vođu Hamasa. Odgovoran je za okupljanje vojnog krila Hamasa pre nego što je uspostavio važne nove veze sa regionalnim arapskim silama, piše "CNN". Izabran je u Politbiro 2017. godine, telo za donošenje glavnih odluka Hamasa.

Tada je i de facto postao vođa Politbiroa prema istraživanju Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR). Od 2015. godine, Ministarstvo spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država ga je proglasilo globalnim teroristom, a od skoro je pod sankcijama Velike Britanije i Francuske.

Jahja Sinvar
SOPA Images / Sipa Press / Profimedia Jahja Sinvar

BONUS VIDEO:

"VIDEO SAM GA U MRAČČNOJ SOBI S LISICAMA NA RUKAMA" Otac izraelskog mladića otetog u napadu Hamasa: PROTESTI SU JEDINA NADA Kurir TV

(MONDO/A.B.)