Raža u Sjedinjenim Američkim Državama je trudna - iako nije delila rezervoar sa mužjakom svoje vrste barem osam godina. Šarlota, koja je veći deo svog života provela u akvarijumu i laboratoriji za ajkule u Hendersonvilu, Severna Karolina, očekuje se da će u naredne dve nedelje doneti na svet oko četiri mladunca.

Uzrok tome je partenogeneza - retka vrsta as**sualnog razmnožavanja kod koje potomstvo nastaje iz neoplođenih jaja, što može da se dogodi kod nekih insekata, riba, vodozemaca, ptica i gmizavaca, ali ne i sisara. Jaje ženke spaja se sa drugom ćelijom, pokreće deobu ćelija i dovodi do stvaranja embriona. Dokumentovani primeri uključuju kalifornijske kondore, komodo zmajeve i žute vodenaste zmije. Kedi Lajons, istraživački naučnik u Akvarijumu Džordžija u Atlanti, rekla je da je trudnoća Šarlote jedini dokumentovani primer kod okruglih raža, iako su druge vrste ajkula, skatova i raža imale ovakve trudnoće u ljudskom zatočeništvu.

"Nisam iznenađena, jer priroda pronalazi način da se ovo dogodi", rekla je. "Ne znamo zašto se ovo dešava. Samo znamo da je ovo zaista zanimljiv fenomen koji izgleda da mogu da urade.Treba da razjasnimo da ovde nema nekih sumnjivih radnji sa ajkulama i ražama."

youtube/printscreen/ABC11 Raža

Brenda Rejmer, izvršna direktorka laboratorije koja podstiče decu da se zainteresuju za nauku, rekla je da se nadaju da će dobiti rezervoar skoro dvostruko veći kako bi ugostili njeno potomstvo i instalirali kamere uživo. Rekla je da su zaposleni u laboratoriji prvo pomislili da Šarlota ima tumor kada su primetili kvržicu na njenom leđima koja je "nabubrila kao keks", pre nego što je ultrazvuk otkrio trudnoću.

"Mislili smo da je preterano hranimo. Ali smo je preterano hranili jer ima više usta da nahrani. Vrlo je retko da se ovo dogodi."

BONUS VIDEO: KOLIKA RIBETINA! AJKULA, ŠTA LI JE?! ZAŠTO JE MRTVA: Beograđani dele snimak sa Ade Ciganlije!

KOLIKA RIBETINA! AJKULA, ŠTA LI JE?! ZAŠTO JE MRTVA: Beograđani dele snimak sa Ade Ciganlije instagram/moj_beo_grad

(Mondo/M. Š.)