Najznačajniji ruski opozicioni lider u protekloj deceniji Aleksej Navaljni preminuo je u zatvoru FKU IK-3 unutar Arktičkog kruga, javljaju ruske novinske agencije, citirajući zatvorsku službu. Ruski sajt "Iz.ru" prenosi da se Navaljni posle šetnje osećao loše i odmah nakog toga izgubio svest. Na licu mesta stigli su medicinski radnici ustanove i ekipa Hitne pomoći. Izvršili su mere reanimacije, ali su ga kasnije proglasili mrtvim.

Smatran najglasnijim kritičarem predsednika Vladimira Putina, Navaljni je služio 19-godišnju zatvorsku kaznu za krivična dela koja se smatraju politički motivisanim. Krajem prošle godine prebačen je u arktičku kaznenu koloniju, koja se smatra jednim od najtežih zatvora. Zatvorska služba u okrugu Jamalo-Nenet saopštila je da utvrđuje uzroke njegove smrti, prenela je agencija Tass.

Putin je obavešten o smrti Navaljnog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Koliko znamo, Federalna kazneno-popravna služba (FSIN) trenutno postupa po svim postojećim pravilima, vodi istraživanja i tako dalje. Nema potrebe za konkretnim uputstvima jer postoje određeni propisi koje FSIN trenutno poštuje", rekao je on i dodao da nema nikakve informacije o uzroku smrti: "Medicinsko osoblje bi trebalo to da istraži", rekao je.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da nema informacije o smrti Alekseja Navaljnog. Ona je na X navela: "Još nemamo potvrdu za ovo. Aleksejev advokat sada leti u grad Harp. Čim budemo imali neke informacije, javićemo".

BONUS VIDEO:

"RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?!" Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način kurir televizija

(MONDO)