Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat dogovorili su se da izgrade novi grad na mediteranskoj obali te severnoafričke zemlje, a fond za bogatstvo Abu Dabija ADK saopštio je da će predvoditi konzorcijum koji planira da uloži 35 milijardi dolara, piše Blumberg.

Egipatski premijer Mostafa Madbuli opisao je plan za razvoj Ras El-Hekme, oblasti oko 350 kilometara severozapadno od Kaira, kao najveći posao u istoriji svoje zemlje. ADK je rekao da očekuje da će privući preko 150 milijardi dolara investicija za projekat.

Govoreći u petak, Madbouli je rekao da će Egipat dobiti 24 milijarde dolara nove likvidnosti kao rezultat sporazuma.

UAE će takođe pretvoriti svojih 11 milijardi dolara u depozite kod egipatske centralne banke za finansiranje tog poduhvata, rekao je on.

Finansiranje je podsticaj naporima Kaira da se uhvati u koštac sa svojom najgorom valutnom krizom u poslednjih nekoliko decenija i moglo bi da mu pomogne da sprovede dugo očekivanu devalvaciju valute koja bi bila četvrta za Egipat od početka 2022.

Iako je MMF mesecima pozivao na ovaj korak, vlasti su verovatno čekale značajan priliv deviza koji bi im omogućio da upravljaju prilagođavanjem bez rizika od prekoračenja.

Egipat bi trebalo da dobije 35 odsto profita od projekta Ras El-Hekma, a Emirati su pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodni aerodrom u toj oblasti u okviru projekta.

Projekat će obuhvatiti finansijski i poslovni kvart za privlačenje međunarodnih kompanija, kao i škole, bolnice, univerzitete i marinu za jahte i brodove za krstarenje, rekao je premijer. Egipat očekuje da će privući 8 miliona dodatnih turista nakon završetka izgradnje grada, rekao je on.

"Ovaj sporazum je početak ispravljanja kursa egipatske ekonomije“, rekao je Madbuli, nazvavši ga i „porukom poverenja“ iz UAE.

Egipat bi mogao dobiti više sredstava. Takođe se bliži sporazumu sa MMF-om o sporazumu koji bi mogao da dovede druge partnere i da poveća njen trenutni paket pomoći od 3 milijarde dolara, od kojih je mali deo isplaćen, na više od 10 milijardi dolara.

MMF je odložio dve revizije postojećeg egipatskog programa dok čeka da zemlja ispuni obećanja koja uključuju usvajanje zaista fleksibilnog kursa.

Pakt će, kako se razume, produbiti veze između Egipta i UAE. Ova energetski bogata zalivska zemlja je ključna podrška predsedniku Abdel-Fatahu El-Sisiju.

"Veličina investicije je daleko veća od onoga što smo očekivali“, rekao je Faruk Susa, ekonomista u Goldman Sachs Group Inc.

Najnoviji talas finansiranja UAE počeo je 2022. godine sa depozitom od 5 milijardi dolara u egipatskoj centralnoj banci, pri čemu je ADK platio oko 2 milijarde dolara u poslovima koji su uključivali kupovinu oko 18% najvećeg zajmodavca afričke zemlje na berzi, Commercial International Bank.

Prošle godine ADK je potrošio 800 miliona dolara na manjinski udeo u Egiptian Ethilene and Derivatives Co., naftnoj kompaniji Egiptian Drilling Co. i egipatski Linear Alkil Benzen, proizvođač petrohemije.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila je 30 odsto udela u najvećoj egipatskoj duvanskoj kompaniji za 625 miliona dolara, dok su Egipat i zalivska zemlja u septembru potpisali sporazum o razmeni lokalne valute vredan oko 1,4 milijarde dolara, piše Blumberg.

(Mondo, I.L.)