Izrael je danas izvršio najmanje dva istovremena napada na ciljeve oko libanskog grada Baalbeka, rekla su dva sigurnosna izvora za Reuters, što predstavlja prvo izraelsko bombardovanje istočnog Libana otkako su izbili regionalni sukobi nakon početka rata u Gazi.

Izraelska vojska je rekla da "trenutno gađa terorističke ciljeve Hezbolaha duboko u Libanu", no nije pružila daljnje pojedinosti. Oružana skupina Hezbolah, koju podupire Iran, nije odmah komentarisala incident.

Hezbolah i izraelska vojska razmjenjuju vatru uzduž južne granice Libana od oktobra kada je Hezbolah lansirao projektile na Izrael kako bi podržao svog palestinskog saveznika Hamas, koji ratuje protiv Tel Aviva u Pojasu Gaze.

Izraelski napadi su se dosad uglavnom ograničili na južnu pograničnu pokrajinu Libana premda su se u proteklih nekoliko nedelja proširili prema severu. Današnje bombardovanje predstavlja proširenje izraelske kampanje, rekao je libanski sigurnosni izvor.

Libanska televizija al-Jadeed je emitovala snimke oblaka dima kako se podižu iz dela Baalbeka. Područje oko Baalbeka, u libanskoj dolini Bekaa, poznato je političko uporište Hezbolaha, a tamo se nalaze i drevne rimske ruševine te je reč i o važnom poljoprivrednom i prevoznom čvorištu Libana.

BONUS VIDEO: "NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV PLAN ZA ISTREBLJENJE SRBA!" Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa JEDNIM CILJEM

"NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV PLAN ZA ISTREBLJENJE SRBA!" Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa JEDNIM CILJEM Kurir televizija

(Mondo/M. Š.)