Ruske snage su uvežbavale upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u ranim fazama sukoba sa velikom svetskom silom, prema procurelim ruskim vojnim dokumentima koji uključuju scenarije za odgovor na potencijalnu kinesku invaziju. Fajnenšel tajms (FT) je video tajne dokumente koji navode prag za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Analitičari koji su pregledali dokumente kažu da je taj prag zapravo niži nego što je Rusija ikada javno priznala.

Reč je o ukupno 29 tajnih ruskih vojnih dosijea sastavljenih između 2008. i 2014. godine u kojima se razmatraju operativni principi za upotrebu nuklearnog oružja. Kriterijumi za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na rusku teritoriju do konkretnijih pokretača, kao što je uništenje 20 odsto ruskih podmornica sa strateškim balističkim projektilima.

"Ovo je prvi put da vidimo ovakve dokumente da se objavljuju u javnosti. Oni pokazuju da je operativni prag za upotrebu nuklearnog oružja prilično nizak ako se konvencionalnim sredstvima ne može postići željeni rezultat", rekao je Aleksandar Gabuev, direktor Karnegi centar za Rusiju i Evroaziju.

Rusko taktičko nuklearno oružje, koje se može lansirati projektilima sa kopna ili mora ili iz aviona, dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji, za razliku od većeg "strateškog" oružja dizajniranog da gađa SAD. Savremene taktičke bojeve glave mogu osloboditi znatno više energije od oružja bačenog na Nagasaki i Hirošimu 1945. Iako dosijei datiraju pre 10 ili više godina, analitičari kažu da su i dalje relevantni za aktuelnu rusku vojnu doktrinu.

Dokumente su FT-u pokazali zapadni izvori. Planovi odbrane razotkrivaju duboko ukorenjene sumnje u Kinu među moskovskom bezbednosnom elitom čak i kada je Putin počeo da sklapa savez sa Pekingom, koji je još 2001. uključivao pakt u kome su se obe zemlje obavezale da neće pokrenuti prvi nuklearni udar.

U godinama nakon toga, Rusija i Kina su produbile svoje partnerstvo, posebno otkako je Si Đinping preuzeo vlast u Pekingu 2012. Rat u Ukrajini je učvrstio status Rusije kao mlađeg partnera u njihovim odnosima, a Kina je pružila Moskvi vitalnu ekonomsku pomoć u lice zapadnih sankcija.

Ipak, čak i dok su se zemlje približavale, dokumenti pokazuju da je Istočni vojni okrug Rusije uvežbavao više scenarija koji uključuju kinesku invaziju. Vežbe nude redak uvid u to kako Rusija posmatra svoj nuklearni arsenal kao kamen temeljac svoje odbrambene politike i obučava snage da pokrenu prvi nuklearni napad pod određenim uslovima na bojnom polju.

Scenario koji opisuje hipotetički napad Kine navodi da bi Rusija, nazvana "Severna federacija", mogla da odgovori taktičkim nuklearnim udarom kako bi zaustavila "Jug" u napredovanju drugim talasom invazijskih snaga. "Naređenje je izdao glavnokomandujući. Koristite nuklearno oružje u slučaju da neprijatelj rasporedi trupe drugog ešalona i zapreti daljim napadom u pravcu glavnog udara", navodi se u dokumentu. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nema osnova za sumnje Moskve, piše index.hr.

"Ugovorom o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Kine i Rusije pravno je uspostavljen koncept večnog prijateljstva između dve zemlje", rekao je portparol. Kremlj nije odgovorio na zahtev FT za komentar.

BONUS VIDEO: 

"RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?!" Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način kurir televizija

(MONDO/I.V.)