Britanska kraljevska porodica našla se u žiži interesovanja nakon što je Kejt Midlton objavila fotošopiranu fotografiju za Dan majki. Novinske agencije su fotografiju odmah povukle zbog činjenice da nje slikom "manipulisano". Ubrzo po skandalu princeza od Velsa se oglasila i izvinila zbog zabune koju je fotografija izazvala.

Odgovornost za obrađenu fotografiju je preuzela princeza, a ne osoblje Kensingtonske palate kako se i očekivalo. Pretpostavlja se da je razlog ovakvog postupka jedna tragedija iz prošlosti.

Medicinska sestra Džasinta Saldanha (46) iz Indije oduzela je sebi život 2012. godine, tri dana nakon što je nasela na "šalu" dvoje australijskih radijskih voditelja koji su se pretvarali da su kraljica Elizabeta i Čarls kako bi saznali informacije o princezi od Velsa, u to vreme vojvotkinji od Kembridža. Kejt je u tom periodu bila hospitalizovana u bolnici kralja Edvarda VII u Londonu, zbog jutarnijih mučnina tokom prve trudnoće.

Jacinda Saldanha
Photoshot / Avalon / Profimedia 

Ona je poziv za koji je verovala da dolazi od strane kraljevske porodice preusmerila koleginici koja je čuvala Kejt. Nakon što je saznala da je u pitanju prevara, Džasinta je pala u očaj, a cela priča se završila tragično.

Kako više nije mogla da se nosi sa pritiskom da je upravo ona kriva za otkrivanje informacija o princezi. medicinska sestra je sebi oduzela život. Ova tragična smrt nedužne žene i dalje progoni Kjet i Vilijama. Oni su nakon svega bili odlučni u nameri da se niko ko radi za njih ili brine o njima ne sme da bude javno ponižen.

Kako je došlo do tragedije?

Džasinta je te noći, 4. decembra 2012. godine, kada je primila kobni poziv, radila noćnu smenu, a do tragedije je došlo samo tri dana nakon toga. Tada je dvoje radisjkih voditelja, Mel Greg i Majk Kristijan, iz radio stanice "2Day FM" u Sidneju, nazvalo bolnicu u pet sati i 30 minuta, te se lažno predstavili. 

Oni su se predstavili kao Elizabeta Druga i u to vreme princ od Velsa Čarls. Verujući da su zaista u pitanju oni, medicinska sestra je prosledila poziv koleginici. Voditelji su sa drugom medicinskom sestrom koja se brinula o Kejt razgovarali o njenom zravstvenom stanju i taj razgovor je stanica emitovala.

Odmah sutradan, kada je uvidela da je u pitanju bila prevara, Saldanha je svojoj koleginici putem mejla uputila izvinjenje, ali i rekla da je jako zabrinuta zbog čitave situacije.

"Za sve sam ja kriva i osećam se jako loše zbog ovoga u šta sam vas uplela. Molim vas, prihvatite moje izvinjenje. Ako bih mogla da uradim bilo šta da to popravim, učnila bih to sama, ali sve je u njihovim rukama bolnice", napisala je u mejlu.

Mel Greig and Michael Christian
Youtube/Printscreen/ rajan kai Voditelji Mel Greg i Majk Kristijan

Griža savest joj nije dala mira pa je Saldanha sledećeg dana uputila drugi mejl ostalim kolegama i šefici.

"Jako mi je žao što sam narušila bezbednost, spremna sam na svaku kaznu, molim vas, ne smatrajte drugu medicinsku sestru odgovornom za ovo", pisalo je u drugom mejlu.

Kako prenosi Gardijan, nadležni organi su odmah pokrenuli istragu u vezi sa slučajem. Medicinska sestra koja je razgovara sa voditeljima je u istrazi na Kraljevskom sudu pravde u Londonu istakla kako je zaista mislila da se radi o kraljici, ali je sa druge strane bila zabrinuta jer je bilo jako rano. U jednom trenutku je shvatila da je u pitanju šala i odmah je prekinula poziv.

"Bila je brižna majka i supruga"

Džastintin suprug Benedikt Barboza je ranije patologu rekao da, koliko on zna, njegova supruga nije patila od depresije ili bilo kakve psihijatrijske bolesti, niti je pokušavala da naudi sebi. Opisao ju je kao "brižnu suprugu i majku punu ljubavi" koja je "dirnula srca svih koje je upoznala", što dokazuje broj zahvalnica koje je dobijala od pacijenata, prenosi Gardijan.

Barboza, zajedno sa njihovih dvoje dece od 16 i 18 godina, je živeo u Bristolu, a njegova supruga je boravila u smeštaju dok bi radila u londonskoj bolnici. Prema njegovim rečima, oni su se čuli svaki dan, tako da mu je bilo veoma čudno kada se 6. decembra nije javljala na telefon. On je naredni dan kontaktirao njenog kolegu koji je proverio Saldanhinu sobu i pronašao njeno telo.

Profimedia/Excel Media / Shutterstock Editorial, LEON NEAL / AFP / Profimedia Porodica medicinske sestre

Žena koja je bila šefica Džasinti rekla je da nije bilo ni pomena o disciplinskim merama. Iako su obe medicinske sestre prekršile protokol, smatrali su da sestre nisu bile krive i da su bile prevarene. Džasintina šefica je naglasila kako je veoma teško podnela kada je pročitala njen mejl koji nije imala vremena pre da otvori.

"Žao mi je što nisam ranije odgovorila na taj mejl, nije bilo naznaka da nije mogla da se izbori sa tim", istakla je njena šefica.

U sudnici je bila i voditeljka Greg koja je javno poručila da joj je veoma žao. Ona je otkrila da prima pretnje smrću i da je incident uzeo veliki danak u njenoj porodici, kao i da je prestala da radi na radio stanici.

Iz stanice su tvrdili da su nazvali bolnicu kako bi pokušali da dobiju pristanak pre nego što je lažni poziv emitovan. Dokazi su pokazali da su četiri poziva, pored onog emitovanog, upućena bolnici između pet sati i 30 minuta i šest časova, najduži je trajao 45 sekundi. Ris Holeran, izvršni direktor "Southern Cross Media Group", koja poseduje "2Day FM", rekao je da je pozive prekinuo primalac, što je razlog zašto su bili tako kratki.

Dodao je da je poziv emitovan bez pristanka, ali ga je pre emitovanja proverila pravna služba. Poručili su da duboko žale zbog tragedije i izrazili saučešće Saldanhinoj porodici, prijateljima i kolegama.

"Voditelji nisu krivi", izjavio je Holeran.

Princ Vllijam je ovim povodom napisao dirljivo pismo porodici medicinske sestre.

"Džasinta i njene kolege su izuzetno dobro brinuli o nama i jako mi je žao što se neko ko je toliko brinuo za druge našao u tako očajnoj situaciji", napisao je princ.

Kejt Midlton je 16. januara podrvgnuta operaciji abdomena u Londonu, od tada traje serija misterija i nagađanja o njenom stanju. Skandali sa fotošopiranim slikama pogoršali su situaciju sa teorijama zavera, a mnogi smatraju da je ovo jedna od većih kriza u kojoj se našla kraljevska porodica. Princeza bi od Uskrsa trebalo da se vrati dužnostima.

BONUS VIDEO:

VELIKA ANALIZA EKSPERATA ZA KURIR: Britanska monarhija na pomolu NAJVEĆE KRIZE IKADA! Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt? Kurir televizija

 (Mondo/A.V.)