• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici: Kineska ekonomija stabilna na početku 2024.

Izvor Promo

Kina je otpočela 2024. u stabilnom finansijskom ekosistemom i povećanjem investicija, izvestili su zvaničnici u četvrtak.

 Zvaničnici: Kineska ekonomija stabilna na početku 2024. Izvor: kineska medijska grupa

Na konferenciji za novinare bili su predstavnici glavnog ekonomskog planera zemlje Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC), Ministarstva finansija i Narodne banke Kine (NBK).

Zvaničnik Komisije je najavio skok privatnih investicija, koje su porasle za 2,2 procentna poena u odnosu na prethodnu godinu i činile 52,6 procenata ukupnih investicija tokom januara i februara.

„Taj rast je u prva dva meseca dopunjen povećanjem infrastrukturnih investicija od 6,3 procenta, što je rast od 0,4 procentna poena brže u poređenju sa prošlom godinom“, kazao je zamenik šefa Komisije Liu Suše.

Uprkos padu fiskalnih prihoda od 2,3 posto na godišnjem nivou za januar i februar, zamenik ministra finansija Lijao Min istakao je da je došlo do povećanja od 2,5 posto nakon prilagođavanja sa uporedivim osnovama.

„Pored toga, fiskalni rashodi u ovom periodu porasli su za 6,7 posto, koristeći 15,3 procenta godišnjeg budžeta, što predstavlja najbrži tempo rashoda u poslednjih pet godina u istom periodu“, objasnio je.

Naglasivši doprinos finansijskog sektora, zamenik guvernera PBOC-a Suen Čangneng istakao je da je došlo do intenziviranja prilagođavanja makro-politike, čime je osigurana razumna ekspanzija kredita i finansiranja.

Zvaničnici su zaključili da pomenuti podaci naglašavaju stratešku posvećenost Kine podsticanju uravnoteženog i dinamičnog ekonomskog napretka, kao i stabilan i progresivan početak godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image