Čim se dogodio bezočni masakr u koncertnoj dvorani u Podmoskovlju, Vladimir Putin i njegova propagandna političko-medijska mašinerija počeli su da optužuju Ukrajinu da stoji iza tog monstruoznog napada. Ali, umesto da istraži razloge masakra i zašto i kako su se desili očigledni propusti ruskih obaveštajnih službi, u Kremlju zataškavaju "američka upozorenja" koja su dobili najmanje nedelju dana pre napada; zatim odbijaju stranu pomoć u istrazi ("mi to možemo sami", kako kaže Putinov portparol Dmitrij Peskov), što ne doprinosi zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma; i odlučni su da "dokažu umešanost" neonacističkog režima u Kijevu, koji podržava i sponzoriše globalni Zapad, svim sredstvima, bez jasnih dokaza, kaže Putin. Ovim Vladimir Putin želi da potpuno spinuje priču naopačke i optuži sve ostale za užasan teroristički akt, skidajući svu odgovornost sa sebe i svojih bezbednosnih zajednica.

"Mi znamo čijim je rukama počinjen ovaj zločin nad Rusijom i njenim narodom. Interesuje nas ko je to naredio", rekao je ruski predsednik na sastanku sa predstavnicima bezbednosnog aparata. Ruski predsednik je rekao da bi masakr u Krokus siti holu "možda bio samo karika" u nizu napada onih koji se protiv Rusije bore "rukama neonacističkog kijevskog režima". Doduše, Putin nije precizirao na koga misli, iako je jasno da prstom upire u NATO, Zapad i pre svega SAD.

Zašto Putin i njegovo okruženje to rade?Prvo, da bi dodatno antagonizovali Ruse prema Ukrajini, mobilisali ih (i u direktnom i u prenesenom smislu) i "okupili oko sebe predstavljajući se kao garant bezbednosti i stabilnosti", kao i da bi antiratne aktiviste i disidente definitivno proglasili izdajnicima jer - kako bi oni bili nešto drugo ako su i nakon ovoga protiv rata?

Ubice teroristi Moskva
Kirill Zykov / Sputnik / Profimedia 

Drugo, ovim retroaktivno pravdaju još jedan svoj "argument": "Pa vidite, bili smo u pravu, sada razumete sa kim imamo posla", zapravo poručuje Kremlj svojim građanima.

Vladimir Putin je beskrupulozni teroristički napad uporedio sa "nacističkim egzekucijama", "Tako su to uradili nacisti", a onda već u sledećoj rečenici pojačao ton optužujući da je u Kijevu na vlasti "neonacistički režim" koji podržava Zapad. Ovim implicira i imputira da je Kijev to strašno čudovište, a da ga Zapad još više podržava i pomaže. Putin tako objašnjava Rusima i praktično kaže: "Jesam li vam rekao ko su naši neprijatelji, a mi ih dobro znamo?". Dakle, po tome, bi sve trebalo da dođe na svoje mesto - potpuno opravdanje za rat i za sve te raketne napade na ukrajinske gradove, a često i gađanje civilnih ciljeva, kao i izbegavanje svake odgovornosti za monstruozni teroristički napad.

I treće, objavljivanje snimaka na kojima se vidi mučenje i iživljavanje nad počiniocima masakra zapravo ima dvostruki efekat. Prvi je da javno pokažete osvetoljubivost, a drugi, važniji, je poruka svim ruskim neistomišljenicima, antiratnim aktivistima i antirežimskim političarima i demonstrantima - ovo čeka i vas, jer ste isti "zločinci i izdajnici" poput ove "terorističke gamadi".

Ubice teroristi Moskva
Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia 

Za Putina je ovaj strašni tragični događaj poslužio da dodatno ojača represiju i da represivni aparat dobije još veća ovlašćenja i kao poruka da neće biti sankcionisani zbog mučenja pritvorenih. Ali, koliko smisla ima govoriti o ukrajinskom tragu ovog mukotrpnog masakra? Iako Putin stalno navodi "ukrajinsku vezu", čak je i on priznao da "istraga nema dokaza o umešanosti Ukrajine u teroristički napad". On je, međutim, rekao da je poznato da su zločin počinili radikalni islamisti.

"Ali takođe vidimo da SAD pokušavaju da ubede svoje satelite i druge da navodno nema umešanosti Kijeva i da su krvavi teroristički napad izveli sledbenici ID. Znamo čije su ruke izvršile ovaj zločin nad Rusijom i njenim narodom. Nas interesuje ko je naručilac", rekao je Putin na sastanku sa predstavnicima bezbednosnih službi, ne precizirajući o kome je reč.

Ali "ukrajinsko pitanje” razrađuju ruski mediji, pa nezavisni portal Meduza navodi da se stalno insistira da su napadači pobegli ka Ukrajini, gde ih je neko "čekao". Oni navode da je jedan od terorista Sajdahman Račabalizodi, uhapšen u šumi kod Brjanska, koja je nešto više od sto kilometara udaljena od ukrajinske granice. Zato je Putin na tom sastanku sa šefovima službi, prenosi Dojče vele, ukazao da istraga "mora da odgovori na pitanje zašto su teroristi posle zločina pokušali da odu u Ukrajinu i ko ih je tamo čekao". Meduza navodi da je tim putem moguće skrenuti ka Belorusiji, ali ruski mediji to ne pominju. Prema njihovim rečima, postoje dve nejasne verzije - ili su se napadači izgubili ili se hapšenje dogodilo na nekom drugom mestu, ali je "snimak privođenja" zabeležen kod Brjanskog.

Tako da tu ima još nedoumica, mada su, odmah nakon napada, u Meduzi pozivajući se na svoje izvore u Moskvi, naveli da je medijima "sugerisano da jašu na ukrajinskoj vezi". Ali insistiranjem na "ukrajinskom tragu" Putin zapravo dodatno (nenamerno) diskredituje FSB. Hipotetički rečeno, ovo pokazuje da njegova najjača obaveštajna služba ne može da "probije" ni Ukrajinu, koja je u njenom fokusu, kada su joj se islamistički teroristi već uvukli ispod radara, pa se ispostavlja da je sposobna samo da hapsi ljude koji su položili cveće na grob Navaljnog i ne može da spreči nešto tako strašno kao što je ovo.

BONUS VIDEO:

"KRIM JE POSTAO RANJIVA META, A NI MOSKVA NIJE TAKO DOBRO BRANJENA!" Analitičar: Pogibija Sokolova će uticati na moral vojnika kurir televizija

(Jutarnji.hr/MONDO/U. M.)