U Ukrajini je danas stupio na snagu Zakon o mobilizaciji, dok Kijev pred novom ofanzivom ruskih snaga nastoji da poveća broj vojnika. Rusija je u vojne redove dovela i zatvorenike, a nedostatak ljudstva primorao je Ukrajinu na nove mere.

Zakon je ublažen, a olakšaće identifikaciju vojnih obveznika. Takođe predviđa i podsticaj vojnicima – gotovinski bonusi ili novac za kupovinu kuće ili automobila, ali ta davanja, po nekim analitičarima, Ukrajina ne može da priušti.

Poslanici su sredinom aprila izglasali zakon, nedelju dana pošto je starosna granica za mobilizaciju spuštena sa 27 na 25 godina.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u petak potpisao još dva zakona kojima se dozvoljava da se zatvorenici priključe vojsci i kojima se petostruko povećavaju kazne za izbegavanje vojnog poziva.

Od pokretanja ruske invazije u februaru 2022. hiljade Ukrajinaca su pobegle u inostranstvo da bi izbegle mobilizaciju, a među njima su čak i oni koji su preplivali reku Tisu na granici s Rumunijom i Mađarskom.

BONUS VIDEO: "RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE" Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim

"RUSI NE SMEJU U BELGORODSKU OBLAST, PA KUKAVIČKI U KIJEVU BOMBARDUJU CIVILE" Obradović nema dilemu: Ukrajina od nje pravi Krim Kurir televizija