Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem pretrpeo je "teško sletanje" u nedelju, javila je iranska državna televizija, ne navodeći odmah detalje. 

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. Državna televizija je saopštila da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara severozapadno od iranske prestonice Teherana, a spasioce ometa jak vetar i kiša.

Raisi je u nedelju rano ujutru bio u Azerbejdžanu na otvaranju brane sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Brana je treća brana koju su dve nacije izgradile na reci Aras. Iran upravlja raznim helikopterima u zemlji, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku delova za njih. Iranska vojna vazdušna flota takođe uglavnom datira još od pre Islamske revolucije 1979. godine.

Ko je iranski predsednik Raisi?

Raisi (63) je radikal koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji.  Raisi je pobedio na predsedničkim izborima u Iranu 2021. godine, na glasanju na kojem je zabeležen najmanji odziv u istoriji Islamske Republike.

Raisi je sankcionisan od strane SAD delom zbog njegovog učešća u masovnom pogubljenju hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Pod Raisijem, Iran sada obogaćuje uranijum na nivoima koji su skoro na nivou oružja i ometa međunarodne inspekcije.

Iran je naoružao Rusiju u ratu protiv Ukrajine, kao i pokrenuo masivan napad dronom i projektilima na Izrael usred njegovog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Takođe je nastavila da naoružava proksi grupe na Bliskom istoku, poput jemenskih Huti pobunjenika i libanskog Hezbolaha.

BONUS VIDEO: "IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA" Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

"IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA" Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU Kurir televizija

(Mondo/AP/M. Š.)