Iranska državna televizija je i službeno potvrdila smrt predsednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana. Državni mediji javljaju kako se helikopter zabio u vrh planine. 

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijale kroz nepristupačan teren i u ponedeljak u ranim jutarnjim satima uspele da dođu do ostataka letelice u provinciji Istočni Azerbejdžan. "Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro", izjavio je ranije šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.

Turski dron otkrio je izvor toplote koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mesta nesreće podielio sa iranskim vlastima. Reč je o turskoj bespilotnoj letelici Akinci koju je proizvela kompanija kojom rukovodi Selčuk Bajraktar. Koliko je let Akincija privukao pažnju javnosti dokaz je i to da je akciju spašavanja putem interneta pratilo više od 2,5 miliona ljudi.

BONUS VIDEO:

"ESKALACIJA IZMEĐU IRANA I IZRAELA MOŽE DOVESTI DO GLOBALNOG SUKOBA!" Eksperti: Nekad nije bilo tako, imali su 40 godina saradnje Kurir televizija

(Mondo/U. M.)