Grad u Kaliforniji će morati da isplati 900.000 dolara muškarcu koji je bio podvrgnut 17-časovnom policijskom ispitivanju tokom kojeg su ga policajci pritiskali da lažno prizna ubistvo svog oca, koji je bio živ.

Tokom ispitivanja Tomasa Pereza ​​mlađeg 2018. godine od strane policije u Fontani, gradu istočno od Los Anđelesa, policajci su pretili Perezu da će mu eutanazirati psa, ako ne prizna ubistvo. Sudija je rekao da je ispitivanje izgledalo kao "psihološko mučenje", a grad je pristao da isplati novac zbog nanete štete, objavio je ove nedelje Perezov advokat.

Slučaj iznuđenog lažnog priznanja izazvao je gnev širom sveta. Snimci ispitivanja prikazuju Pereza koji se muči, čupa kosu, i hvata se za glavu zbog pretnji policajaca. Policajci su doveli i njegovog psa i rekli da će životinju morati da ubiju ako ne prizna ubistvo.

Incident je počeo uveče 7. avgusta 2018. kada je Perezov otac​​, Tomas Perez stariji, sa kojim je živeo, napustio kuću sa njihovim psom. Pas se sam vratio nekoliko minuta kasnije, ali Tomas nije. Sutradan je njegov sin pozvao policiju i prijavio nestanak.

Policajka Joana Pinja, prijavila je ponašanje Pereza ​​mlađeg kao "sumnjivo", tvrdeći da je izgledao "rastreseno i da nije zabrinut zbog nestanka svog oca". Ona i njen nadzornik otišli ​​su u Perezovu kuću, a zatim ga odveli u policijsku stanicu na ispitivanje. Policija je potom pretražila njegovu kuću, gde je tvrdila da je pronašla "vidljive mrlje od krvi" i da je policijski pas nanjušio prisustvo leša.

Džeri Stiring, advokat Pereza ​​mlađeg, rekao je da u kući nije bilo krvi. On je dao fotografiju koju je policija dostavila kao dokaz, a na kojoj se vidi mala mrlja koja se ne može dešifrovati. Perez mlađi sedeo je satima na ispitivanju dok su policajci dobili dodatne naloge za pretres koji im omogućavaju pristup uređajima koje su zaplenili. U jednom trenutku, dva policajca su izvela Pereza ​​iz stanice i odvezla ga na različite lokacije "navodno da bi istražili nestanak njegovog oca2, napisao je sudija. Policajci su ga grdili, insistirajući da je ubio svog oca i da se toga ne seća, i govoreći mu da mu ne trebaju njegovi lekovi dok je Perez molio za medicinsku pomoć. 

"Odvedi nas do tela?" rekao je jedan policajac.

"Nećemo ići u bolnicu, jer vam to neće pomoć", dodao je drugi.

Policajci su se na kraju vratili u stanicu, gde je Perez mlađi bio suočen sa daljim ispitivanjem, rekao je sudija. Video snimak ispitivanja prikazuje dva policajca koja su ga optužila za ubistvo dok je Perez bio uznemiren i plakao, rekao je sudija, koji je primetio da je Perez "neispavan, mentalno bolestan i da nije uzimao svoje lekove". Policajci su u jednom trenutku doveli njegovog psa, a jedan od njih je rekao: "Desilo se… ubio si svog oca... Znaš da si ga ubio... Nisi iskren prema sebi. Kako možeš da sediš tu i tvrdiš da se ništa nije dogodilo, a tvoj pas sedi tamo i gleda u tebe, znajući da si ubio svog oca? Pogledaj svog psa. Ona zna."

Tokom ispitivanja, Perez mlađi je počeo da čupa kosu, udara se i cepa košulju, pri čemu su mu se policajci nasmejali i rekli mu da stresira svog psa, rezimirao je sudija. Na snimku se vidi kako u jednom trenutku leži na podu i drži svog psa. Na kraju, detektivi su lagali i rekli Perezu da je pronađeno telo njegovog oca, da je u mrtvačnici sa ubodnim tragovima. Perez je tada lažno priznao ubistvo i ostao sam u prostoriji, gde se vidi kako pokušava da se obesi.

Te noći, jedan od detektiva je dobio poziv od ćerke Pereza ​​starijeg, koja je potvrdila da je njen otac lociran i da je živ. Advokat Pereza ​​mlađeg, rekao je da je Perez stariji napustio njihov dom da poseti prijatelja, zbog čega se nije vratio, i da je njegova ćerka obavestila policiju da je bio na aerodromu na putu da je poseti u severnoj Kaliforniji. Advokat je rekao da policija, međutim, nije obavestila Pereza ​​mlađeg da je njegov otac živ i umesto toga držala ga je u izolaciji u psihijatrijskom pritvoru tri dana dok je verovao da su mu i pas i otac ubijeni.

BONUS VIDEO:

OSUMNJIČENIMA ZA UBISTVO MIJATOVIĆA TEŽA KAZNA AKO SU TRENIRALI BORILAČKE VEŠTINE?! Antonović: Deca su fizički jača, a psihički... Kurir teleivizija

 (Guardian/MONDO/J.D.)