Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ne može biti trajnog prekida vatre u Gazi dok Hamas ne bude uništen. Njegova izjava dovodi u sumnju ključni deo predloga o primirju koji je predsednik SAD Džo Bajden spomenuo juče, tvrdivši da mu je sam Izrael dostavio predlog. Bajden je u petak rekao da je Izrael predložio sporazum koji uključuje šestonedeljno primirje sa delimičnim povlačenjem izraelske vojske i oslobađanjem nekih talaca, dok su dve strane pregovarale o „trajnom prekidu neprijateljstava“, piše Rojters.

Međutim, Netanjahu u subotu tvrdi da svaka ideja da će Izrael pristati na trajni prekid vatre pre „uništavanja Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti“ nije „početak pregovora“.

Mirovni pregovori traju mesecima, a Izrael zahteva oslobađanje svih talaca i uništenje Hamasa, dok Hamas zahteva trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje mnogih palestinskih zatvorenika. Hamas je u petak rekao da je spreman da se angažuje „pozitivno i na konstruktivan način“, ali je jedan od visokih zvaničnika grupe Mahmud Mardavi rekao u intervjuu za katarsku televiziju da još nije dobio detalje predloga. "Ne može se postići dogovor pre nego što se ispuni zahtev za povlačenje okupacione vojske i prekid vatre“, rekao je on.

Rat je počeo 7. oktobra kada su borci islamističke palestinske grupe upali u južni Izrael iz Gaze, ubivši više od 1.200 ljudi, uglavnom civila, i zarobivši više od 250 kao taoce, prema izraelskim podacima.

Izraelska kopnena i vazdušna kampanja u Gazi ostavila je teritoriju u ruševinama, dovela do masovne gladi i ubila više od 36.000 ljudi prema palestinskim zdravstvenim vlastima, koje kontroliše Hamas. Prošlog meseca Netanjahu je prkosio pozivima svetskih lidera, poslavši izraelske trupe u Rafu, poslednje mesto u maloj, prepunoj Gazi na koje još nisu stupili na snagu, raselivši više od milion Palestinaca koji su se tamo skrivali.

Izrael je rekao da je Rafa, na granici sa Egiptom, poslednje glavno uporište Hamasa u Gazi i da njegova kampanja za uništavanje ove terorističke grupe ne može da uspe sve dok ne uđu u grad.

Netanjahuov savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi rekao je u sredu da očekuje da će se rat u Gazi nastaviti najmanje do kraja 2024. godine.

BONUS VIDEO: Jahel Vilan, izraelski ambasador, za Mondo o sukobu u Gazi!

Jahel Vilan MONDO/Stefan Stojanović

(Mondo/M. Š.)