Ukrajina je Ujedinjenim nacijama i Crvenom krstu prijavila zastrašujuće mučenje ratnih zarobljenika koje su uhvatli vojnici pod komandom ruskog predsednika Vladimira Putina. Britanski Dejli mejl navodi da je tortura, prikazana na šokantnom snimku, objavljena na društvenim mrežama.

U klipu se vidi kako Rusi tuku, ponižavaju, prete i simuliraju egzekuciju nad četvoricom ukrajinskih ratnih zarobljenika. Muškarce, koji imaju poveze na očima kroz šumu u blizini fronta, vode petorica ruskih vojnika koji se smeju ka kameri i teraju zarobljenike da pevaju sovjetsku himnu.

Na snimku se vidi kako jednog od Ukrajinaca ruski vojnik udara u prepone, nakon čega ovaj pada na zemlju. Nakon toga ga šutnu u glavu, a ruski vojnik, za kojeg se navodi da je pripadnik specijalnih padobranskih jedinica, uz psovke zahteva od Ukrajinca da odmah ustane.

"Izgleda da ćemo morati da ga ubijemo. Jel moramo da ga ubijemo? Hajde, diži se, diži se", kaže Rus. On potom uperi kalašnjikov u glavu Ukrajinca pretvarajući se da će da ga ubije, da bi onda skrenuo cev i zapucao u prašinu na par centimetara od ratnog zarobljenika koji presavijen leži.

Na ruskom Telegram kanalu na koji je snimak postavljen piše da je sve bilo "malo šale s Ukrajincima... ništa posebno". Dejli mejl navodi da nije poznata dalja sudbina ovih ratnih zarobljenika. 

Na ukrajinski Telegram kanal Pravda Geraščenko je postavljena objava u kojoj piše da "Putinovi teroristi čak ni ne kriju lica kako bi se zaštitili od krivice": "Ukrajinske odbrambene snage će pronaći ovaj ološ", piše u objavi. Ruski Telegram kanal, koji je prikazao klip, potom je objavio da su Putinovi vojnici bili "puni adrenalina".

"Jeste vi učestvovali u borbama? Jeste izgubili drugove u borbi? Podsetili smo ih na veliku otadžbinu (Sovjetski savez). Nijedan Taras (Ukrajinac) nije povređen na ovom snimku", navodi se u objavi.

BONUS VIDEO:

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja kurir televizija

(Mondo/U. M.)