Ukrajinske trupe su upotrebile rakete HIMARS, dobijene od SAD, za uništavanje naprednog sistema protivvazdušne odbrane (PVO) unutar teritorije Rusije.

To je objavio Dejli telegraf, koji navodi da je, prema izveštajima, pogođen PVO sistem u ruskom gradu Belgorodu koji je bio opremljen raketama zemlja-vazduh S-300 ili S-400. Britanski list navodi da je Kremlj upozorio Vašington da će SAD iskusiti "fatalne posledice" zbog podrške Kijevu u izvođenju napada preko ukrajinsko-ruske granice.

Navodi se da su pojavile fotografije posledica napada, za koji se veruje da se dogodio u nedelju. Na njima su prikazana vozila u plamenu i dim koji sve prekriva. Podseća se da je Sergej Rjabkov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, kazao da će se Amerika suočiti sa "fatalnim posledicama" ukoliko Ukrajini dozvoli da oružje dobijeno od SAD koristi za napade unutar Rusije.

Vašington je za sada dao dozvolu Kijevu da to oružje koristi samo za gađanje onih meta na ruskoj teritoriji koje predstavljaju neposreednui opasnost po ukrajinske snage.

Dejli telegraf navodi da nije jasno da li ovaj napad na Belgorod predstavlja kršenje tih ograničenja, ali i podseća da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatraćio od SAD dozvolu za izvođenje udara američkim raketama velikog dometa.

BONUS VIDEO: 

"DOZVOLA ZA GAĐANJE CILJEVA U RUSIJI NIJE ODLUKA NATO PAKTA!" Zoronjić: Rizik od eskalacije samo ako Ukrajina upotrebi OVO oružje Kurir teleivizija

(Kurir/MONDO/I.V.)