Po svemu sudeći, Mesna industrija Braća Pivac iz Hrvatske je u završnoj fazi preuzimanja čuvenih celjskih mesa. Tačnije, reč je o preuzimanju tri poslovna segmenta ove kompanije sa dugom tradicijom proizvodnje.

Predmet preuzimanja su, pogon za proizvodnju pršute i suhomesnatih proizvoda, odnosno Pršutarna Lokev na Krasu, pogon za proizvodnju i preradu mesa u Celju i proizvodnja mortadele i ostali trajni i polutrajni proizvodi. Celjske mesnice imaju i segment proizvodnje vina i penušavih vina, čuvenu Radgonsku Goricu, koja, koliko je poznato, nije predmet preuzimanja Mesne industrije Braća Pivac.

U Industriji mesa Braća Pivac nisu želeli da potvrde ni demantuju ovu informaciju, uz napomenu da ne komentarišu nezvanične informacije i spekulacije. Izvori tvrde da je preuzimanje dogovoreno, a ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, ovim preuzimanjem će Mesna industrija Braća Pivac vrlo ozbiljno ući na slovenačko tržište.

U fazi realizacije je i njihovo ulaganje u objekat za preradu i proizvodnju mesnih prerađevina u Ljubuškom, čime će ova kompanija učvrstiti poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine.

Duga tradicija proizvodnje

Celjske mesnice imaju dugu tradiciju i bogato iskustvo koje seže u 1899. godinu, kada je u Celju, centru Savinjske doline, izgrađena prva gradska klanica sa velikom hladnjačom i sopstvenom proizvodnjom leda. Ostvaruju godišnji prihod od oko 100 miliona evra i zapošljavaju preko 450 radnika. Imaju svoju maloprodajnu mrežu, pa čak i firmu u Zagrebu.

Pivac (2).jpg
Printscreen/YouTube 

Imaju najsavremeniju klanicu i postrojenje za seču u kojoj godišnje prerade 20.000 goveda i 40.000 svinja. Na godišnjem nivou, moderna fabrika proizvodi 13.000 tona svežeg mesa i 7.000 tona proizvoda, od čega su 2.000 tona trajni proizvodi. Celjsko meso ima sve potrebne sertifikate i niz zaštićenih proizvoda. Uvođenjem brenda "z'dežele" i sopstvene maloprodajne mreže, Celjska mesnina se svrstava u sam vrh slovenačkih proizvođača mesa i mesnih prerađevina. Pivac grupa je jedna od najuglednijih i najvećih porodičnih mesnih industrija u ovom delu Evrope.

Danas je vodeća kompanija za preradu mesa u Hrvatskoj. Od pet vodećih hrvatskih kompanija u ovoj industriji, tri su u vlasništvu porodice Pivac. Na drugom i trećem mestu su Mesna industrija Braća Pivac i Mesna industrija PPK Karlovac, a na petom Mesna industrija Vajda. Dakle, sve tri kompanije iz sistema Pivac grupe ušle su u prvih pet, što znači da je, gledajući ukupan rezultat, Pivac grupa vodeća domaća kompanija u sektoru prerade mesa.

Pivci su vlasnici kompanije Adria Sol, koja ima hotele u Makarskoj i Dubrovniku, kao i nekoliko drugih malih firmi. Poznato je da je i perjanica konditorske industrije Kraš prehrambena industrija iz Zagreba u većinskom vlasništvu i da imaju preko šest posto dionica Podravke. Poseduju još nekoliko kompanija, kao i fabriku Dalmessa u Klisu, koja je integrisana u poslovanje Mesne industrije Braća Pivac.

Početkom ove godine završena je faza preseljenja svih proizvodnih objekata i upravne zgrade u poslovnu zonu Ravča. Novi pogon za preradu mesa i mesnih prerađevina prostire se na više od 15.000 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije je veća od 30 miliona evra.

"Ovaj projekat od izuzetne nam je važnosti ne samo zato što njime kompletno objedinjujemo sve proizvodne procese na jednoj lokaciji nego i zbog toga što ćemo modernizacijom i povećanjem proizvodnih kapaciteta osigurati povećanje produktivnosti, poboljšanje kvalitete finalnih proizvoda te otvaranje prilika za bolje pozicioniranje na tržištu. To će nam, dugoročno, omogućiti i značajniji iskorak na evropsko tržište. Ovom projektu prethodila je investicija u pršutanu, najveću u jugoistočnoj Evropi", kazao je u nedavnom razgovoru za Jutarnji list predsednik Uprave i suvlasnik Mesne industrije Braća Pivac Neven Pivac.

Tada je otkrio da svakako očekuju nastavak pozitivnog trenda rasta prihoda od prodaje, kako na domaćem tako i na tržištima EU i trećih zemalja.

"Naravno da nastavljamo pozitivno poslovanje i dobit. U poslednjih nekoliko godina značajnije smo investirali u maloprodaju. Proširili smo mrežu poslovnica, deo njih smo renovirali te smo od nekadašnjih klasičnih mesnica napravili zaokret prema tzv. market-mesnicama, sa širim prodajnim asortimanom. Našu maloprodajnu mrežu danas čini više od 230 objekata širom Hrvatske te se nastavljamo širiti dalje. Otvaramo svoje prve poslovnice velikih formata koje gradimo iz temelja, s kvadraturom prodajnog prostora preko 180 kvadrata, koje imaju najsavremeniju opremu prema najvišim tehnološkim standardima. Osim još bogatije ponude svežeg mesa vrhunskog kvaliteta te najkvalitetnijih mesnih prerađevina i suhomesnatih delikatesa, kupce očekuju prošireni asortiman ostalih kategorija proizvoda", istakao je Neven Pivac.

Ivica Pivac preminuo prošle godine

Pivac (1).jpg
Printscreen/YouTube 

Podsetimo, prošle godine je preminuo Ivica Pivac, jedan od trojice braće osnivača ove kompanije. U tom momentu je imao 71 godinu. Tonči Pivac je ovaj svet napustio pre pet godina, tako da je Neven sada jedini preostali od njih trojice.

BONUS VIDEO: 

Tiktok/@agooddaytobeblackvegan Prodavnica

(MONDO/I.V.)