Mađarski premijer Viktor Orban dao je intervju italijanskom dnevniku "Il Đornale" u kojem je govorio o predstojećim izborima u Evropskom parlamentu i o ratu u Ukrajini. On smatra da bi Evropska unija morala bolje da se nosi sa problemom rata na istoku Evrope, naročito zbog njegove države i građana.

"Mađarska se graniči s Ukrajinom. Nije to bilo kakav rat, već rat na našoj granici. Italija je geografski udaljena, za vas je to nešto drugo. U Ukrajini ima mađarskih državljana iz redova mađarske manjine koji se bore u ukrajinskoj vojsci i gube živote.

Mi smo jedina država Evropske unije čiji građani gube živote u Ukrajini. Na raskršću smo: ili da izolujemo sukob i pronađemo diplomatski put ili da idemo dublje u rat. Ako dopustimo Ukrajini da napadne Rusiju oružjem koje takođe isporučuje Italija, biće posledica u obliku snažne ruske reakcije, a tu je i rizik od uplitanja NATO-a. Strategija je i taktički neuspešna, ne shvatamo da se igramo vatrom.

Nakon Drugog svetskog rata, Evropa je shvatila da neće preživeti još jedan rat. Trebalo bi da se zapitamo koji je strateški interes Evrope i pozvati na prekid vatre. Sve je to pogrešno i javnost želi mir, a ne rat", ispričao je Orban.

Da podsetimo, Sjedinjene Američke Države su nedavno odobrile paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 60 milijardi dolara. Ukrajinska vojska počela je da koristi američki raketni sistem na frontu i on je počeo odmah da daje rezultate tako što su uništeni ruski protivvazdušni sistemi S-300.

BONUS VIDEO:

"I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA!" Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU! kurir televizija

(MONDO/A.B.)