Nastavljen je jedan od trenutno najneobičnijih sukoba na svetu. Severna Koreja je nastavila da šalje balone sa đubretom ka Južnoj Koreji, a iz Seula je odgovoreno da će, kao odgovor, prvi put posle šest godina ponovo početi da sa razglasa na granici emituje propagandne poruke protiv severnog suseda. Tokom ovog vikenda, više od 300 severnokorejskih balona poslato je ka južnom komšiji, od kojih je oko 80 sletelo na teritoriju Južne Koreje, noseći otpatke.

Pjognjang se za sada nije oglasio povodom namere Seula da nastavi ovakvu propagandu, ali je Severna Koreja ranije istakla da to smatra za "ratni čin" i preti je da će razneti sve zvučnike sa kojih se budu čule takve poruke. Tokom maja je Severna Koreja poslala najmanje 200 balona sa smećem preko granice kao odgovor, kako je saopšteno, na propagandne letke poslate sa juga.

U petak, 7. juna, aktivisti iz Južne Koreje poslali su ka severnom komšiji 10 balona sa lecima protiv severnokorejskog režima, navela je agencija Frans pres (AFP): Odgovor se nije dugo čekao - Severna Koreja je tokom subote i u nedelju poslala novi kontigent balona sa otpacima. Vojska Južne Koreje saopštila je u nedelju da više nema balona u vazduhu i dodala da nisu pronađeni opasni materijali.

Stanovnici Južne Koreje su upozoreni da ne diraju balone i da ako ih uoče odmah prijave najbližoj policijskoj stanici ili vojnoj jedinici. Posle najnovije serije balona, Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje saopštio je da će se emitovanje preko zvučnika na granici nastaviti u nedelju, 9. juna. Biće to prvi put od 2018.

Uoči vikenda, grupa aktivista u Južnoj Koreji saopštila da je poslala balone u Severnu Koreju sa lecima u kojima se kritikuje lider Kim Džong Un, dolarske novčanice i USB stikove sa K-pop muzičkim spotovima. Ta muzika je zabranjena u Severnoj Koreji. U godinama kada je radio razglas na granici sa Severnom Korejom, Seul je emitovao vesti iz obe Koreje i inostranstva, kao i informacije o demokratiji i životu u Južnoj Koreji.

Južnokorejska vojska tvrdi da se emisije mogu čuti čak 10 kilometara preko granice danju i do 24 kilometara noću. U maju je grupa aktivista sa sedištem u Južnoj Koreji tvrdila da je poslala 20 balona sa lecima protiv Pjongjanga i USB stikovima sa korejskom pop muzikom i muzičkim spotovima preko granice.

Parlament Seula je u decembru 2020. usvojio zakon koji kriminalizuje lansiranje letaka protiv Pjongjanga, ali kritičari su izrazili zabrinutost u vezi sa slobodom govora i ljudskim pravima. Severna Koreja je takođe lansirala balone ka jugu u kojima se širila propaganda protiv vlasti u Seulu. Tako su 2016. godine iz Severne Koreje ka južnom susedu poslati baloni sa toalet papirom, opuškcima cigareta i drugim đubretom. Policija u Seulu ih je opisala kao "opasne biohemijske supstance".

BONUS VIDEO:

"SEVERNA KOREJA ODGOVARA RUSIMA ZBOG UVOZA ORUŽJA!" Stručnjaci sigurni: JEDNO SE ZNA u vezi potencijalnog Trećeg svetskog rata Kurir televizija

(Mondo/U. M.)