Nemačka je ažurirala svoje planove u slučaju rata u Evropi i to prvi put od Hladnog rata. Dokument od 67 stranica, poznat kao "Okvirna direktiva za totalnu odbranu", objavljen je ove nedelje i opisuje potpunu transformaciju svakodnevnog života nemačkih građana u slučaju rata, piše CNN.

U dokumentu se navodi da će, u slučaju rata, biti vraćena vojna obaveza, kvalifikovani radnici stariji od 18 godina mogli bi da rade na određenim poslovima, poput onih u pekarama i poštama, a moguće je da im bude zabranjeno da daju otkaz. Lekari, psiholozi, medicinske sestre i veterinari, prema dokumentu, radili bi u vojnim i civilnim službama.

Vlada će stvoriti zalihe hrane

U slučaju nestašice hrane, Vlada će stvoriti zalihe hrane kako bi građanima obezbedila "jedan topli obrok dnevno". Rezerve bi uključivale hranu kao što su pirinač, mahunarke i kondenzovano mleko. Drugi ključni resursi kao što su benzin i nafta takođe bi mogli da budu racionisani kuponima ako postanu oskudni.

Navode se i mere civilne zaštite, uključujući pretvaranje podzemnih stanica u improvizovane bunkere i pripremu bolnica za priliv pacijenata. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer izjavila je da je neophodno da se zemlja bolje naoruža s obzirom na rusku agresiju.

"Ruska agresija je potpuno promenila bezbednosnu situaciju u Evropi, pre svega među našim istočnim partnerima u EU i NATO, poput baltičkih država, ali i zbog hibridnih pretnji poput sajber napada, špijunaže i dezinformacija", rekla je ona.

profimedia-0763510596.jpg
Profimedia 

Bolnice moraju da budu spremne

"Pored svih zaštitnih mera naših organa bezbednosti i vojnog odvraćanja i odbrane, moramo dodatno ojačati civilnu zaštitu", rekla je Nensi. U dokumentu se upozorava da nemačke bolnice moraju da se pripreme za lečenje velikog broja pacijenata tokom dužeg perioda. Kao i to da, u slučaju da izbije rat, nemačko stanovništvo ne može da računa da će "pomoć koju organizuje država" biti odmah pružena, zbog mogućnosti "da se šteta istovremeno dogodi na velikom broju lokacija".

Zbog toga, kako navodi dokument, civili moraju biti spremni da prvo pomognu sebi, kao i da pruže pomoć svojim komšijama gde je to moguće. Podrumi, podzemni parkingi i stanice metroa trebalo bi da se koriste kao privremeni bunkeri, navodi se u dokumentu.

Nemački emiteri i digitalni mediji biće po zakonu obavezni da odmah dele važne vladine informacije. Vlasti će imati ovlašćenje da evakuišu civile u određena područja, ali ne bi trebalo da razdvajaju porodice. Iako se očekuje da će nemačke meteorološke službe nastaviti u slučaju vanrednog stanja, vlasti bi mogle da zabrane ili ograniče objavljivanje prognoza.

"Moramo biti spremni za rat do 2029", navela je ona. Ažurirani ratni planovi Nemačke dolaze nakon Putinovih pretnji evropskoj bezbednosti.

Rat u Ukrajini traje već drugu godinu, ne nazire mu se kraj, a sve je veći strah da bi se sukob mogao proširiti i na NATO. Nemački Der Spiegel objavio je izjavu ministra odbrane Borisa Pistorijusa: "Moramo biti spremni za rat do 2029. Ne smemo da verujemo da će se Putin zaustaviti na ukrajinskim granicama", navela je ona. Pistorijus bi u sredu trebalo da iznese svoj predlog modela obaveznog služenja vojnog roka u Nemačkoj.

Obavezni vojni rok je ukinut 2011. godine i njegovo ponovno uvođenje u Nemačkoj izazvalo je kontroverze. Naime, nemačko Ministarstvo odbrane planira značajno jačanje rezervnog sastava vojne snage do 60.000 muškaraca i žena, rekao je visoki zvaničnik rezervnog sastava.

profimedia-0763425401.jpg
Profimedia 

"Bliži nam se rat"

"Uveren sam da moramo u potpunosti da prilagodimo rezerve aktuelnim bezbednosnim izazovima kako bismo na adekvatan način podržali Bundesver u ispunjavanju zadataka nacionalne i savezničke (NATO) odbrane", rekao je general-pukovnik Andreas Hope, zamenik generalnog inspektora i komesar za poslovi rezervista.

Osim toga, deo britanske vlade je izrazio potrebu da bude spreman za rat. Bivši britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u februaru da "rat dolazi" u Britaniju do kraja decenije.

BONUS VIDEO:

"NEMAČKA IZBACUJE PREKO MILION MIGRANATA IZ DRŽAVE ZBOG UČESTVOVANJA U PROTESTU?!" Aćimović tvrdi: Izgubili su STABILNOST Kurir televizija

(Mondo/U. M.)