Odgovarajući na pitanje o preliminarnoj odluci EU o dodatnom porezu na kineska električna vozila, portparol Ministarstva trgovine Kine je rekao da je Evropska komisija planirala da uvede privremene kompenzacione carine na električna vozila uvezena iz Kine čime se zaobilaze činjenice i pravila STO, ignorišu ponovljene snažne primedbe Kine i prenebegavaju predlozi vlada i industrija više zemalja članica EU. Kina je veoma zabrinuta i snažno nezadovoljna odlukom EU, a kineska industrija je duboko razočaran, podvukao je on.

Odluke EU, ukazao je on, nemaju činjeničnu i pravnu osnovu i ocenio da je reč o čistom protekcionističkom činu koji stvara i eskalira trgovinska trenja i zapravo „podriva fer konkurenciju“ u ime „održavanja fer konkurencije“.

0613 foto 2 copy.jpg
kineska medijska grupa 

Evropska komisija jednom rukom drži zastavu zelenog razvoja, a drugom drži štap „protekcionizma“, politizujući ekonomska i trgovinska pitanja i koristeći ih kao oružje. To nije u skladu sa duhom konsenzusa između kineskih i evropskih lidera o jačanju saradnje, negativno će uticati na atmosferu bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje Kine i EU i ne doprinosi interesima potrošača u EU

Kina apeluje na EU da odmah ispravi svoje pogrešne prakse, efikasno primeni važan konsenzus postignut na nedavnom trojnom sastanku između Kine, francuskih i lidera i EU i da pravilno reši ekonomske i trgovinske nesuglasice kroz dijalog i konsultacije, istakao je portparol. On je neveo da će Kina posvetiti veliku pažnju napretku EU koji sledi i odlučno će preduzeti sve neophodne mere da odlučno odbrani legitimna prava i interese kineskih kompanija.