Lideri grupe G7 počeli su u četvrtak godišnji samit u Italiji, mnogi opterećeni problemima u svojim zemljama, ali i odlučni da ostave traga na svetskoj sceni, pre svega pružanjem pomoći Ukrajini, kao i suprotstavljanjem kineskim ekonomskim ambicijama. Na početku dvodnevnih razgovora diplomate su saopštile da je postignut načelni dogovor o planovima da se Ukrajini odobri zajam od 50 milijardi dolara koji će biti obezbeđen kamatama od zamrznute ruske imovine.

Osim toga, zapadne zemlje dele zabrinutost zbog prevelikih kineskih industrijskih kapaciteta koji iskrivljuju globalna tržišta i rešenost da pomognu afričkim zemljama u razvoju, kažu diplomate. 

"Očekuje nas puno posla, ali sigurna sam da će razgovori u ova dva dana dovesti do konkretnih i merljivih rezultata", rekla je italijanska premijerka Đorđa Meloni na početku sastanka u luksuznom letovalištu Borgo Egnazia u Apuliji na jugu Italije.

Christopher Furlong / PA Images / Profimedia, ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia G7 Italija

Dok je Meloni ponesena trijumfom na nedavnim izborima za Evropski parlament, lideri drugih šest zemalja: SAD, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i Japana, suočeni su kod kuće s velikim problemima koji bi mogli da im potkopaju njihov autoritet. Američki predsednik Džo Bajdena suočava se sa neizvesnim predsedničkim izborima u novembru. Britanski premijer Riši Sunak mogao bi da izgubi vlast na parlamentarnim izborima idućeg meseca, a francuski predsednik Emanuel Makron raspustio je u nedjelju parlament nakon što je njegova stranka poražena na evropskim izborima.

"Očekujemo da budu donete važne odluke"

Samit G7 će kasnije biti otvoren za čitav niz svetskih lidera, uključujući papu Franju, koji će u petak da govori o rizicima i potencijalima veštačke inteligencije. Na samitu će drugu godinu zaredom učestvovati i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji će učestovati na razgovorima u četvrtak poslepodne, nakon čega će potpisati novi dugoročni sporazum o sigurnosti sa američkim predsednikom Džo Bajdenom.

Zelenski je danas izjavio da očekuje "važne odluke" od sumita grupe G7, a posebno potpisivanje sporazuma o sigurnosti s Amerikom i Japanom.

"Veliki deo će bit posvećen Ukrajini, našoj odbrani i ekonomskoj otpornosti. Očekujemo da danas budu donete važne odluke", objavio je Zelenski na Telegramu.

Lideri G7 će gotovo sigurno objaviti da su postigli okvirni dogovor o višegodišnjem zajmu Ukrajini koristeći se profitom od zaplenjene ruske imovine, koji će potom završiti pravni stručnjaci, a novac bi trebao da bude prikupljen do kraja godine. Izvor blizak pregovorima rekao je dogovor treba da osigura da će se pomoć Ukrajini nastavit godinama, nezavinso od togako bude na vlasti u svakoj članici G7, što je znak zabrinutosti da bi američki republikanski predsednički kandidat Donald Tramp mogao da bud mnogo manje naklonjen Kijevu ako bi pobedio Bajdena u novembru. Na samit su pozvani i čelnici Indije, Brazila, Argentine, Turske, Alžira i Kenije.

BONUS VIDEO:

"BRIKS IMA VEĆU KUPOVNU MOĆ OD G7!" Bušatlija analizirao ekonomsku snagu država: Rusija je prešla preko svih zemalja u EU Kurir televizija

(Jutarnji.hr/Mondo/A.V.)