U Grčkoj je nestao 70-godišnji turista, koji je drugi Amerikanac i ukupno deveti strani putnik koji je od početka ovog meseca nestao ili je nađen mrtav na grčkim ostrvima. Njujork post navodi da je nestanak Amerikanca prijavio njegov prijatelj sa kojim je odsedao u kući na ostrvu Matraki, na 40 kilometara severozapadno od Krfa.

Američki list navodi da, za razliku od smrti nekoliko turista za koje se veruje da su povezane sa velikim vrućinama u Grčkoj, najnoviji nestanak izaziva mnogo veću sumnju. Grčke vlasti nisu otkrile identitet nestalog, koji je poslednji put viđen u utorak.

On je na Matrakiju boravio s američkim prijateljem grčkog porekla, koji se u četvrtak vratio u kuću u kojoj su odsedali. Zatekao je otvorena vrata, upaljena svetla i uključen klima uređaj u kući, ali ne i svog prijatelja.

U kući nije bilo ni ličnih dokumenata ni pasoša nestalog, koji je u utorak viđen u lokalnoj taverni sa dve turistkinje koje su u međuvremenu naspustile Grčku. Navodi se da je ostrvo Matraki popularno među Amerikancima grčkog porekla tokom leta, iako na njemu živi svega 50 stalnih žitelja, a tu nema ni policijske stanice ni Obalske straže.

Istraga nestanka Amerikanca poverena je policajcima za Krfa koji su stigli na Matraki. Potraga u Jonskom moru pokrenuta je u četvrtak, pa je obustavljena već narednog dana zbog lošeg vremena, a trebalo je da bude nastavljena tokom vikenda.

Ovaj slučaj dogodio se nakon nestanka Alberta Kalibeta, penzionisanog zamenika šerifa okruga Los Anđelesa, koji se dogodio na ostrvu Amorgos, najistočnijem od ostrva Kiklada. Kalibet (59) se u utorak nije vratio sa četvoročasovne pešačke ture po ostrvu, nakon koje je trebalo da ima ručak sa prijateljem, a još uvek nije pronađen.

U potragu po kamenitom terenu su uključeni dronovi, helikopter, pa čak i lokalni čobani.

Navodi se da je Kalibet imao veliko iskustvo na ovakvim pešačkim turama, a posedovao je dvojno državljanstvo SAD i Grčke i posećivao je Amorgos svakog leta tokom proteklih deset godina.

BONUS VIDEO: "NAKON PET GODINA, NESTALA OSOBA SE PROGLAŠAVA MRTVOM!"

"NAKON PET GODINA, NESTALA OSOBA SE PROGLAŠAVA MRTVOM!" Kurir TV

(Mondo/M. Š.)