(KMG) — Jednostrana izjava Filipina o merenju podmorske police u Južnom kineskom moru krši pravo Kine na suverenitet i nadležnost, a takođe krši međunarodne zakone, uključujući Konvenciju UN o pomorskom pravu, kao i deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, izjavio je juče portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijen.

Lin je ovo rekao odgovarajući na saopštenje filipinskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se navodi da su Filipini uručili informacije Komisiji UN za ograničenja kontinentalne police o opsegu podmorske police u Južnom kineskom moru, na osnovu kojih zahtevaju da imaju ekskluzivno pravo na eksploataciju tamošnjih resursa.

„Kina tome poklanja pažnju i pokušava da dobije više informacija o tome“, rekao je Lin, dodajući da postoje teritorijalna pitanja i sporovi oko pitanja pomorskog razgraničenja u Južnom kineskom moru između Kine i Filipina.

„Prema pravilima procedure Komisije UN za ograničenja podmorskih kontinentalnih polica, pomenuta komisija neće razmatrati ni kvalifikovati uručene filipinske informacije sa razgraničenjem spornih voda", rekao je portparol.