Sud u Vladivostoku na dalekom istoku Rusije je danas osudio američkog vojnika Gordona Bleka, uhapšenog ranije ove godine, na zatvorsku kaznu od tri godine i devet meseci po optužbi za krađu i pretnju ubistvom, prenose lokalni mediji. On je odleteo je u Vladivostok, lučki grad na Pacifiku, da vidi svoju devojku gde je i uhapšen nakon što ga je ona optužila da je krao od nje, prema navoda američkih zvaničnicika i ruskih vlasti.

Ruske državne novinske agencije Tass i RIA Novosti javile su iz sudnice Pervomajskog okružnog suda u Vladivostoku da je sudija takođe naložio Bleku da plati 10.000 rubalja (107 evra) odštete. Američka vojska je prošlog meseca saopštila da Blek nije tražio odobrenje za međunarodna putovanja i da njegov put u Rusiji nije odobrilo Ministarstvo odbrane. S obzirom na neprijateljstva u Ukrajini i pretnje SAD i njihovoj vojsci, malo je verovatno da bi on dobio odobrenje.

Blek je bio na odsustvu i u procesu povratka u svoju matičnu bazu u Fort Kavazosu u Teksasu, iz Južne Koreje, gde je bio stacioniran. Portparolka vojske Sintija Smit, rekla je da je Blek najavio povratak kući i da je "umesto da se vrati u SAD, Blek je iz ličnih razloga odleteo iz Inčeona u Koreji preko Kine u Vladivostok u Rusiji". Blekova devojka Aleksandra Vaščuk rekla je novinarima ranije ovog meseca da je "to bio domaći spor", kada je Blek "postao agresivan i napao ju je". Američki zvaničnici su rekli da je Blek, koji je oženjen, upoznao svoju devojku u Južnoj Koreji.

Prema američkim zvaničnicima, ruska državljanka je živela u Južnoj Koreji, a prošle jeseni su ona i Blek imali neku vrstu svađe. Nakon toga je ona napustila Južnu Koreju. Nije jasno da li je bila primorana da ode. Rusija drži brojne Amerikance u svojim zatvorima, uključujući izvršnog direktora za korporativnu bezbednost Pola Vilana i reportera Volstrit džurnala Evana Gerškoviča. Američka vlada smatra da su obojica nezakonito pritvoreni i pokušava da pregovara o njihovom oslobađanju.

BONUS VIDEO:

SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama kurir televizija

(Mondo/U. M.)