Egipatske vlasti danas su naredile oduzimanje licenci za 16 turističkih agencija zbog prevare nakon što su ilegalno poslale hodočasnike u Meku u Saudijskoj Arabiji.

"Premijer Moustafa Madbouli naredio je da se povuku licence tim agencijama, da se njihovi menadžeri pošalju pred javnog tužioca i da im se izreknu novčane kazne u korist porodica hodočasnika koji su umrli zbog njih", navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Više od hiljadu hodočasnika umrlo je tokom hadža, koji se odvijao za vreme velikih vrućina, prema podacima AFP-a objavljenima u četvrtak.

Najviše mrtvih upravo u Egiptu

Većina njih umrla je zbog ekstremne vrućine jer su temperature prelazile 51 stepen Celzijus. Najviše mrtvih prijavljeno je upravo iz Egipta, njih 658. Indonezija je saopštila o više od 200 mrtvih, a Indija je navela da je umrlo tačno 98 njenih stanovnika.

Pakistan, Malezija, Jordan, Iran, Senegal, Tunis, Sudan i iračka autonomna regija Kurdistan također su potvrdili smrtne slučajeve.

BONUS VIDEO:

VISOKE TEMPERATURE OKIDAČ ZA ANKSIOZNOST?! Psiholog objašnjava na koji način velike vrućine UTIČU NA PSIHIČKO STANJE kurir televizija

(Index.hr/Mondo/A.V.)