Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u nedelju da se faza "intenzivnih" borbi protiv palestinskog Hamasa u Rafi "bliži kraju", ali da će se rat nastaviti sve dok Hamas više ne bude kontrolisao pojas Gaze.

"Intenzivna faza borbe protiv Hamasa će se uskoro završiti. To ne znači da se rat završava, ali će se rat u svojoj intenzivnoj fazi uskoro završiti u Rafi", rekao je Netanjahu u intervjuu za izraelski Kanal 14.

"Ne želim da okončam rat i ostavim Hamas kakav jeste", rekao je on. Kada se završi intenzivna faza u Gazi, Izrael će moći da rasporedi deo svojih snaga na severnoj granici sa Libanom, gde se zaoštravaju borbe sa Hezbolahom. 

"Po završetku intenzivne faze, moći ćemo da prerasporedimo neke snage na sever i to ćemo činiti, uglavnom u odbrambene svrhe, ali i da vratimo (raseljene) stanovnike u njihove domove", dodao je premijer kome je ovo prvi intervju za jednu izraelsku televiziju od početka rata protiv Hamasa 7. oktobra.

"Ako je moguće, uradićemo to diplomatski. Ako ne, uradićemo to na drugi način. Ali vratićemo (stanovnike) njihovim kućama", naglasio je on.

Mnogi izraelski gradovi duž granice sa Libanom su evakuisani zbog borbi. Netanjahu je takođe rekao da neće prihvatiti nikakav "delimični" sporazum.

"Cilj je vraćanje talaca i iskorenjivanje Hamasovog režima u Gazi", dodao je on. Netanjahu je ponovo odbacio ideju da palestinske vlasti upravljaju Gazom umesto Hamasa.

BONUS VIDEO:

"TAKTIKA IZRAELA NIJE DALA NI VOJNE NI POLITIČKE REZULTATE!" Analitičari: Netanjajuha napuštaju jer hoće politički da prežive kurir televizija

 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)