Slušaj vest

U Moldaviji su u nedelju održani predsednički izbori i referendum o EU. Građani Moldavije su izašli na birališta kako bi u dvostrukom glasanju izabrali ili odbacili proevropsku predsednicu i potencijalno osigurali svoje EU ambicije, uz podršku sa Zapada i uprkos navodnim mešanjima Moskve.

Glasanje je završeno, a delimični prebrojavanje glasova pokazalo je da je 56% glasalo protiv u referendumu o tome da li Moldavija treba da doda svoje planove za članstvo u EU u ustav. Rani rezultati predsedničkih izbora pokazali su da aktuelna predsednica Maia Sandu ima tesnu prednost.

Moldavci su, prema rezultatima koji su objavljeni u nedelju uveče nakon prebrojavanja 40% glasova, delovali kao da su odbili planove da se cilj pridruživanja Evropskoj uniji uvrsti u ustav bivše sovjetske republike. Izborna komisija je saopštila da je 56% birača iz delimičnog prebrojavanja reklo "ne" predlogu, dok je 44% reklo "da".

Moldavija, koja ima oko 2,5 miliona stanovnika i većinom je poljoprivredna zemlja, nastoji da prekine veze s Moskvom i približi se EU od trenutka kada je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine.

Bivša sovjetska republika započela je razgovore o članstvu u EU u junu. Pre referenduma, ankete su pokazale da bi oko 55% Moldavaca podržalo ovu promenu, dok je 34% bilo protiv.

Međutim, da bi rezultat bio važeći, potrebno je da najmanje 33% birača učestvuje. Pro-ruske stranke su pozvale građane da glasaju "ne" ili da potpuno bojkotuju glasanje.

Maia Sandu u blagoj prednosti

U međuvremenu, aktuelna predsednica Maia Sandu približila se osvajanju drugog mandata, nakon što su rani rezultati predsedničkih izbora pokazali da ima blagu prednost nad svojim glavnim rivalom.

Sa više od 40% prebrojanih glasova, Sandu je imala 35% glasova, što znači da će verovatno u drugom krugu konkurisati protiv svog najbližeg konkurenta, Aleksandra Stoianogla, koji je do sada imao iznenađujućih 30%.

Glasači
Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia 

Ko još učestvuje u predsedničkoj trci?

Prozapadna Maia Sandu takmiči se protiv 10 drugih kandidata za predsednika Moldavije, uključujući neke koji se zalažu za bliže veze s Rusijom.

Iako je pedesetdvogodišnja Sandu bila očigledni favorit za pobedu, nedavne ankete sugerišu da ima podršku od oko 36%.

Aleksandr Stoianoglo, 57-godišnji bivši tužilac podržan od pro-ruske Socijalističke partije, imao je samo devet % podrške prema anketama pre glasanja.

Renato Usatii (45) bivši gradonačelnik drugog po veličini grada Moldavije, Bačke, predviđeno je da osvoji 6,4% glasova, prema anketama sprovedenim pre izbora.

Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji većinu, glasanje će se prebaciti u drugi krug 3. novembra.

BONUS VIDEO:

Kurir/Petar Aleksić Počinje glasanje o novoj Vladi Srbije

(Mondo/Aleksandra Virijević)