Zabrana se odnosi na meso od oko 30.000 krava koje su se hranile stočnom hranom sa povećanom sadržinom radioaktivnog cezijuma.

Na tržištu se krajem marta pojavilo meso 554 krava koje su se hranile kontaminiranom slamom.

Slama skladištena na otvorenom bila je kontaminirana nakon nesreće koja se dogodila u nuklearnoj centrali Fukušima posle razornog zemljotresa i cunamija 11. marta kada je, prema poslednjim informacijama, poginulo više od 15 000 ljudi.Daiči centrala u Fukušimi je tom prilikom oštećena, a zbog kvarova na sistemu za hlađenje u reaktorima je počelo topljenje i širenje radioaktivnosti.

Tepko je naveo da su reaktori sada, četiri meseca nakon kataklizme, stabilni i da se temperatura u njima više ne penje, sistemi za prerađivanje kontaminirane vode propisno rade, a azotom se sprečavaju dalje eksplozije.

Radijacija u okolini elektrane je "dovoljno" smanjena, navela je ta kompanija.

"Situacija još nije rešena, ali postepeno smo činili napredak. Nastavićemo s naporima da učinimo sve što je moguće da se posledice nesreće što pre saniraju", rekao je ministar trgovine i industrije Banri Kaieda.

Sada su napori usmereni na drugu fazu, u kojoj će radnici pokušati da dalje smanje radijaciju emitovanu u vazduh, zemljište i vodu. Zatvaranje elektrane se predviđa za januar.

(MONDO/agencije)