Tridesetosmogodišnji Rus Sergej doživeo je težak incident na korporativnoj božićnoj zabavi u kulinarskom studiju "Igra Stolov" u Moskvi, kada mu je pukao želudac nakon što je popio koktel pripremljen sa tečnim azotom u okviru takozvanog "krio-šoua".
Poznati kuvar, čije ime nije objavljeno, pripremao je spektakularno piće koristeći tečni azot za dramatičan efekat dima. Gosti nisu bili upozoreni na opasnosti, a kuvar je navodno podsticao Sergeja da koktel popije odmah, preneo je 24sata.hr.
Tečni azot, koji se brzo pretvara u gas na telesnoj temperaturi, naglo je povećao volumen u želucu, stvarajući ogroman pritisak koji je doveo do pucanja organa.
Sergej je ubrzo osetio jake bolove, srušio se i hitno je prebačen u bolnicu. Podvrgnut je operaciji na odeljenju intenzivne nege. Prema poslednjim informacijama, pacijent je pri svesti i oporavlja se, ali njegovo stanje lekari i dalje opisuju kao ozbiljno.
Stručnjaci upozoravaju da je tečni azot, iako popularan u molekularnoj gastronomiji za brzo zamrzavanje, izuzetno opasan ako se proguta pre nego što potpuno ispari. Može izazvati pucanje organa, unutrašnje krvarenje ili čak smrt.
Sličan slučaj dogodio se 2015. godine u Velikoj Britaniji, kada je mlada žena na rođendanskoj proslavi popila koktel sa tečnim azotom, što je dovelo do teških oštećenja želuca i njegovog uklanjanja.
BONUS VIDEO: