• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija neće zakrpiti rupu u budžetu za 2012.

Španija rizikuje sankcije EU jer, kako je najavljeno, ipak neće moći da ispuni kriterijum da deficit bude najviše 4,4 odsto BDP-a.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da njegova recesijom zahvaćena zemlja neće uspeti da ispuni svoj cilj deficita za 2012. godinu.

"Španski budzetski deficit će dostići 5,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini," rekao je premijer Marijano Rahoj nakon samita EU u Briselu. To je daleko iznad 4,4 odsto koliko je zvanični Madrid prvobitno obećao drugih 26 članica, prenela je agencija AP.

Rahoj je, međutim, izjavio da Španija planira da smanji svoj deficit na tri odsto u 2013, potez koji će dovesti zemlju ponovo u sklad sa fiskalnim pravilima bloka.

On nije rekao kako su njegove evropske kolege reagovale na vest o višem deficitu, ali je insistirao da je posvećen merama štednje.

Njegovo saopštenje ne predstavlja iznenađenje, jer je Španija u prošloj godini daleko premašila svoj ciljni deficit, koji je u 2011. umesto šest odsto BDP dostigao 8,5 odsto BDP.

Portparol Evropske komisije saopštio je danas da ovo izvršno telo EU nije smanjilo ovogodišnji cilj deficita.

"Procedura za prekomerni defIcit predviđa cilj od 4,4 odsto u 2012," rekao je Amadeu Altafaž Tardio. "Iz tog razloga se naša procena zasniva na tom cilju."

On je takođe upozorio da bi se Španija, koja trenutno ima stopu nezaposlenosti iznad 20 odsto i nestabilni bankarski sektor, mogla naći pod novim tržišnim pritiskom ukoliko ne uspe da obuzda svoj defciit.

Altafaž je dodao da komisija još uvek traži od zvaničnog Madrida detalje o tome zašto je prošlogodišnji deficit bio toliko veći od očekivanog, i šta planira da učini u vezi sa tim za 2012.

Španski ministar finansija Luis de Gindos je danas u Madridu saopštio da se očekuje slabljenje ekonomije za 1,7 odsto BDP u 2012. On je za slabljenje ekonomije okrivio prigušenu domaću potrošnju, više cene nafte i usporavanje svetske ekonomije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image