Predsednik SAD Barak Obama je u kratkom razgovoru sa predsednikom Ruske federacije Dmitrijem Medvedevim, za koji sagovornici nisu bili svesni da se snima, rekao da će biti "fleksibilniji" u vezi sa rešavanjem američko-ruskog spora o raketnoj odbrani u Evropi ali posle predsedničkih izbora u novembru.

"Sva pitanja mogu biti rešena, a naročito raketna odbrana, ali je važno da dobijem prostor", rekao je Obama, navodi se u transkriptu koji je objavila stanica Ej-Bi-Si njuz.

"Da, shvatam. Shvatam poruku o prostoru. To je prostor za vas", odgovorio je Medvedev.Američki predsednik potom je rekao da mu u novembru predstoje "poslednji izbori".

"Nakon što budem ponovo izabran, moći ću da budem fleksibilniji", rekao je Obama.

"Shvatam. Preneću tu poruku Vladimiru (Putinu)", odgovorio je ruski predsednik.

Bela kuća je kasnije objavila saopšenje u kojem umanjuje značaj ovog razgovora dvojice lidera, uz napomenu da se u izbornim godinama u SAD i Rusiji ne može očekivati drastičan napredak u rešavanju spornih pitanja između dve zemlje.

Moskva se odlučno protivi američkom planu o gradnji raketnog štita u Evropi, koji bi teoretski mogao da obara balističke projektile.

Rusija smatra da bi takav sistem umanjio značaj njenog nuklearnog arsenala kojim se održava ravnoteža straha kao garant mira u svetu.

(Srna)