U Nemačkoj polako nestaju tradicionalne kafane - u odnosu na 2001. godine manje ih je za 12.000, što je svaka četvrta, pokazuju statistički podaci.
Izuzetak predstavlja turistički atraktivan Berlin gde je u istom periodu, broj točionica i ostalih objekata gde se služi piće udvostručen.Dok su pre 11 godina nemački statističari u celoj zemlji evidentirali 48.000 lokala, krajem decenije ih je bilo oko 36.000. Najveće smanjenje broja kafana pretrpeo je grad na severu Nemačke - Hamburg, gde je zatvorena gotovo polovina.
Kafane nestaju i u malim gradovima i na selima. Na primer u Bavarskoj, koja je u Nemačkoj neodvojivo povezana s pivom i njegovim ispijanjem u pivskim baštama, kafane ne postoje u 500 od 2200 tamošnjih naselja.
Stručnjaci navode da za to postoji nekoliko razloga - smanjenje stanovništva u selima, veća mobilnost, promene u radnim navikama i provođenju slobodnog vremena, kao i konkurencija modernijih klubova.
Drugi smatraju da je razlog u socijalnim mrežama. Umesto da se ljudi sastanu u kafani, druženje se odvija na Facebooku. Kafana kao mesto susreta različitih ljudi je prevaziđena.
Taj trend može imati negativan uticaj na razvoj društva, ukazuju poznavaoci. S kafanama nestaju iz sela institucije visoke socijalne i kulturne vrednosti. Neke savezne države već preduzimaju korake protiv toga i pripremile su zakona za podršku lokalnmh kafanama.
U većim gradovima se točionice pića susreću sa rastućom konkurencijom maloprodajnih objekata i benzinskih pumpi, pokazali su podaci Nemačkog saveza hotela i restorana. Sve veći značaj dobija i takozvana "sistemska gastronomija", odnosno lanci ugostiteljskih objekata.
U Nemačkoj, prema statistikama, ne nestaju samo klasične kafane, nego i restorani. Njihov broj je opao sa 88.000 2006. godine, na oko 79.000 2010. godine.
Stabilan ostaje samo broj hotela i pansiona, dok je broj objekata brze hrane povećan, prenela je agencija ČTK.
(Tanjug)