Muškarac, koji je rizikovao život da se približi jednom od voda Al kaide, stručnjaku za eksplozive u Jemenu, saudijskog je porekla ali ima britanski pasoš, rekli su izvori "Telegrafu".

MI5 regrutovao je agenta za operaciju u kojoj je CIA planirala da ubije stručnjaka za eksplozive raketom sa bespilotne letelice.

MI6 je onda saradivao sa Saudijcima, koji su se ranile ubacili u grupu Al kaida na Arabijskom poluostrvu (AKAP), sa sedištem u Jemenu.

Saudijac je poslat da eliminiše Ibrahima Hasana al-Asirija, nemilosrdnog eksperta za bombe, rodenog Saudijca.

On se ubacio u teroristicku grupu, rizikujući egzekuciju da je otkviren, i dobrovoljno se prijavio da bude bombaš samoubica.Pre dve nedelje agent je otišao sa napravom Al kaide koju je trebalo da upotrebi u napadu u avionu koji je leteo prema SAD. On je sa bombom putovao u Ujedinjene Arapske Emirate, a zatim u Saudijsku Arabiju, pre nego je predao Britancima.

On je pružio informacije koje su dovele do napada CIA u nedelju u kojem je ubijen Fahd al Kuso, direktor spoljnih operacija AKAP-a.

Ipak, Asiri nije bio tamo i dalje je na slobodi.

Naprava, koja je bila sakrivena ispod veša, predata je laboratoriji FBI u Kvantiku u državi Virdžinija, koja je analizirala sličnu napravu koju je koristio Umar Faruk Abdul Mutalab na transatlantskom letu za Detroit na Božić 2009.

FBI je utvrdio da je Asiri usavršio prototip koji je razvio za vlastitog brata u samoubilačkoj operaciji pre tri godine kako bi se naprava mogla aktivirati na dva načina.

Veruje se da su britanska obaveštajna služba i snage bezbednosti nezadovoljne činjenicom da je njihova uloga u svemu izašla u javnost strahujući da bi to moglo ugroziti regrutaciju budućih agenata.

(Srna)