Černi, poreklom Ukrajinac koji sada živi u Izraelu, tužio je Deripasku zbog navodnog duga od više od milijardu dolara za udeo od 13,2 odsto u ruskoj kompaniji "Rusal", najvećem svetskom proizvođaču aluminijuma.

Černi je pokrenuo sudski postupak, tvrdeći da mu je Deripaska bio poslovni partner, što Deripaska poriče.

Taj slučaj je samo jedan u nizu tužbi pred sudovima u Londonu koje su usledile posle raspada Sovjetskog Saveza kada su se preduzetnici i kriminalne grupe borili za kontrolu nad ogromnim ruskim prirodnim bogatstvima.

Razlozi za obraćanje ruskih oligarha britanskim sudovima leže kako u njihovom verovanju da su britanske sudije nepotkupljive, tako i u želji da diskredituju svoje rivale u svetu.

Sadašni talas sudskih postupaka među ultrabogatim Rusima postao je izvor astronomskih honorara za britanske pravnike i advokate, preneo je londonski Bi-Bi-Si (BBC).

Deripaska i Černi su se upoznali početkom 90-ih godina prošlog veka kada je Černi, kako tvrdi, pomogao Deripaski da se učvrsti u biznisu.

Černi tvrdi da su on i Deripaska potpisali 2001. u Londonu jedan dokument i da su sklopili usmeni sporazum o vlasništvu nad akcijama "Rusala".

Deripaska priznaje da je platio Cernom 250 miliona dolara, ali tvrdi da taj posao nije bio povezan sa "Rusalom".

Očekuje se da će postupak pred Visokim sudom u Londonu trajati nekoliko meseci, tokom kojih će biti saslušano oko 70 svedoka.

Proces Černog protiv Deripaske podseća na drugi sudski spor u Londonu između ruskih oligarha Borisa Berezovskog i Romana Abramoviča čija se presuda očekuje u najskorije vreme.

Deripaska je postao poznat u Britaniji nakon što je u leto 2008. ugostio na svojoj jahti poznatog britanskog političara laburistu Pitera Medelsona i sadašnjeg ministra finansija Džordža Ozborna.

Saslušanja u Londonu izazivaju veliko interesovanje jer treba da bace svetlo na period, poznat kao "aluminijumski ratovi", koji je usledio posle raspada Sovjetskog Saveza kada se u haotičnoj trci uz obilato kršenje zakona sticala kontrola nad aluminijumskim preduzećima.

Černi je do emigriranje u Izrael 1994. bio jedan od najuticajnijih ruskih preduzetnika.

(Tanjug)