Zbog aktiviranja vulkana određen broj letova u domaćem aviosaobraćaju otkazan je, a autoputevi su privremeno bili zatvoreni.

Vulkan na planinskom masivu Tongariro, u središtu Severnog ostrva, gde su snimane scene popularnog filma "Gospodar prstenova", proradio je oko ponoći, a prema izjavama očevidaca, čulo se nekoliko eksplozija i pojavio se oblak dima i pepela iz nove rupe koja se pojavila u planini.

"Vulkan je izbacivao i kamenje i ličilo je na grmljavinu i vatromet. Bilo je spektakularno", rekao je očevidac Dejvid Benet.

Policija je saopštila da nije bilo povređenih i da nije pričinjena šteta, ali da radi na proveri zabačenih oblasti.

Civilna odbrana je saopštila da erupcija, prva posle 1897, nije izazvala lavu, već da je samo došlo do izbacivanja pepela do visine od 6.100 metara, zbog čega je nekoliko desetina letova otkazano.

Autoputevi na novozelandskom Severnom ostrvu su sinoć zatvoreni zbog slabe vidljivosti, a od jutros su ponovo otvoreni za saobraćaj.

Iako Civilna odbrana nije naredila evakuaciju, preporučila je lokalnom stanovništvu da ostane u kućama i ne otvara prozore i vrata.

Premijer Novog Zelenda Džon Kej izjavio je da vlasti pažljivo prate situaciju, preneo je AFP.

Reč je o erupciji koja je iznenadila naučnike budući da je vulkan mirovao više je od jednog veka.

Blaga seizmička aktivnost u podnožju planine je sedmicama unazad registrovana, ali naučnicima ništa nije ukazivalo da bi vulkan mogao da proradi.

Novi Zeland leži u takozvanom "pacifičkom vatrenom prstenu", gde dolazi do sudaranja tektonskih ploča što dovodi do potresa i erupcija vulkana.

Naučnici smatraju da bi vulkan mogao sedmicama da bude aktivan i da bi erupcije mogle povremeno da se javljaju zbog čega će pažljivo pratiti celu situaciju.

(Tanjug, foto Beta/AP)