
Oni su uporedili funkciju pluća 57 pušača nargila i 30 pušača cigareta koji su duboko udisali dim, prenosi AFP.
Utvrdili su da se šištanje pri disanju javlja kod 23 odsto pušača nargila i 30 odsto pušača cigareta, kašalj kod 21 odsto pušača nargila i 36,7 odsto pušača cigareta, a stvaranje šlajma kod 14 odsto pušača nargila i 10 odsto pušaca cigareta.
Kod pušenja nargila često se koristi slatkast duvan, s aromom voća. To je viševekovna tradicija bliskoističnih zemalja, ali poslednjih godina nargile ulaze u modu i kod mlađih ljudi sa Zapada, naročito kod žena.
Zagovornici ove vrste konzumiranja duvana obično ističu da se nargile bezbednije od cigareta jer voda prečišćava duvanske toksine.
Međutim, jedna studija Svetska zdravstvene organizacije (SZO) iz 2005. godine je ukazala da dim iz nargila ima visoku koncentraciju toksičnih sastojaka, uključujući ugljen monoksid, teške metale i hemikalije koje izazivaju rak, kao i nivo nikotina koji može da izazove zavisnost.
Osim toga, dok pušači cigareta tokom pet do sedam minuta uvuku dim osam do 12 puta, udišući 0,5 do 0,6 litra dima, dotle pušači nargila za vreme tipične seanse, koja traje od 20 do 80 minuta, udahnu neuporedivo veće količine dima i do 50 puta.
"Pušači nargila mogu tako tokom jedne seanse pušenja da udahnu onoliko dima koliko pušač cigareta udahne popušivši pet i više pakli", zaključili su stručnjaci SZO
(Tanjug)
Utvrdili su da se šištanje pri disanju javlja kod 23 odsto pušača nargila i 30 odsto pušača cigareta, kašalj kod 21 odsto pušača nargila i 36,7 odsto pušača cigareta, a stvaranje šlajma kod 14 odsto pušača nargila i 10 odsto pušaca cigareta.
Kod pušenja nargila često se koristi slatkast duvan, s aromom voća. To je viševekovna tradicija bliskoističnih zemalja, ali poslednjih godina nargile ulaze u modu i kod mlađih ljudi sa Zapada, naročito kod žena.
Zagovornici ove vrste konzumiranja duvana obično ističu da se nargile bezbednije od cigareta jer voda prečišćava duvanske toksine.
Međutim, jedna studija Svetska zdravstvene organizacije (SZO) iz 2005. godine je ukazala da dim iz nargila ima visoku koncentraciju toksičnih sastojaka, uključujući ugljen monoksid, teške metale i hemikalije koje izazivaju rak, kao i nivo nikotina koji može da izazove zavisnost.
Osim toga, dok pušači cigareta tokom pet do sedam minuta uvuku dim osam do 12 puta, udišući 0,5 do 0,6 litra dima, dotle pušači nargila za vreme tipične seanse, koja traje od 20 do 80 minuta, udahnu neuporedivo veće količine dima i do 50 puta.
"Pušači nargila mogu tako tokom jedne seanse pušenja da udahnu onoliko dima koliko pušač cigareta udahne popušivši pet i više pakli", zaključili su stručnjaci SZO
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.