• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD obeležavaju godišnjicu 11. septembra 2001

Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Glavna ceremonija biće u Njujorku, i na njoj prvi put neće govoriti niko od političara, prenose američki mediji.

Tokom podsećanja na događaje od pre 11 godina, učesnicima okupljenim na "Graund ziro" (Ground zero), mestu gde su se nalazile "Kule bliznakinje", biće pročitana imena svake pojedinačne žrtve tog dana.

Ceremonija će početi minutom ćutanja u 8:46 sati ujutro, tačno kada je prvi oteti avion udario u Svetski trgovinski centar (STC).

Američki predsednik Barak Obama pozvao je tokom vikenda građane Sjedinjenih Država da odaju počast pripadnicima službi bezbednosti koji se brinu o zaštiti zemlje u poslednjih 11 godina, od napada 11. septembra 2001.

Obama je u redovnom radijskom obraćanju naciji pohvalio pripadnike policije i vojske, za koje je kazao da svakodnevno rizikuju svoje živote za bezbednost Amerike.

"Oni služe svojoj zemlji i podnose žrtvu, ponekad daleko od kuće, da bi njihova otadžbina bila sigurna", rekao je predsednik SAD i istakao da zahvaljući američkim obaveštajnim službama, Osama bin Laden više nikada neće pretiti Americi.

Žrtve terorističkog napada su nastradale kada su dva oteta aviona udarila u zgrade STC u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na Pentagon u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji.

Iz kula "Bliznakinja" u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca, među kojima i jedan državljanin Srbije.

Ogromne žrtve su pretrpeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu "Bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povređenima da napuste zgrade.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sečenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letelicama.

Prvi avion Amerikan erlajnsa je udario, u 8:46 sati, u severnu kulu STC. Nedugo posle toga, drugi oteti avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu, a treći oteti avion u sedište Pentagona.

Glavni planer napada od 11. septembra 2001. Kalid Šeik Muhamed uhvaćen je 1. marta 2003. godine u Pakistanu. On je u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin i trenutno mu sudi američki vojni sud.

Ako bude proglašen krivim, preti mu smrtna kazna.

(Tanjug, foto: Beta/AP)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

budjenje..

bio je to lep dan kamo srece da ih bude vise al samo kod njih,citav svet mora da tuguje zbog 3000amera,a ko treba da tuguje za neduzne ljude u iraku avganistanu,na stotine hiljada zrtava i zato nikom nista,samo de onoga sto je izaslo u javnost sta rade americki monstrumi ,i opet nikom nista,e moji amerikanci jadan ste vi narod..samo cekam vam kraj..

Molder

Nikada mi nije bilo jasno kako talibanac iz pećine u nekoj nedođiji ima bolji signal na mobilnom i za bežični internet nego ja u gradu. Možda zato što se snima u Pantagonu, ne znam...

jox

zao mi je onih zrtava!

special image