Američki nedeljnik "Njusvik" (Newsweek) početkom avgusta objavio je spisak 101 najboljeg restorana na svetu. Kada je u pitanju severnoamerički kontinent među prvih deset svoje mesto našla je i Кафана (Kafana) Beograđanina Vladimira Ocokoljića koja se nalazi na Menhetnu, na Ist vilidžu.
Upravo je top lista "Njusvika" inspirisala ekipu sajta Bturn da posete ovaj srpski restoran. Prenosimo vam njihove utiske.
Kafana je otvorena 2008. godine i odmah je postala jedno od omiljenih mesta za izlazak u Ist vilidžu. Ono što je karakteristično za ovaj lokal je opuštena atmosfera i odlična hrana, a u kafani se osećate kao kod kuće, što nije slučajno, navodi novinar Bturna
Vlasnik i idejni tvorac Kafane je Vladimir Ocokoljić Coja, koji je upotrebio svoje porodično i profesionalno nasleđe da bi stvorio prostor u kome će se svako dobro provesti i u koji su svi pozvani.
Dizajner enterijera Coja je devedesetih godina uradio brojna rešenja za unutrašnje uređenje mnogobrojnih restorana i barova po Njujorku. I dok se i dalje bavi svojom profesijom, ali i širenjem znanja, jer je profesor na Fashion Institute of Technology, njegova najveća strast je ova Kafana.
Kako bi preneo atmosferu dobrog starog boemskog šmeka, kakav je nekada postojao u restoranima njegovih predaka, Coja je u Njujork doneo namešaj iz kuća svojih dedova, uključujući i stari luster. Njegov otac, arhitekta, stigao je u Njujork i "zavrnuo rukave" da bi sinu pomogao da ostvari svoj san.
U enterijeru je zadržana "gola cigla" karakteristična za Menhetn, ali obogaćena brojnim starim fotografijama porodice Ocokoljić i antikvitetnim razglednicama starog Beograda.
"Ne mogu da kažem da Кафана predstavlja tipičnu beogradsku kafanu s početka 20. veka, ali svakako predstavlja moje viđenje Beograda, onakvog kakav je zapisan u sećanjima moje porodice", kaže Coja za Bturn.
Kako kaže i recepti su originalni i "drevni".
"Recepti za pite i salate su od moje tetke, mame i bake, a za roštilj su iz Srpskog kuvara objavljenog još 1930. godine", objašnjava Coja.
Novinari Btruna tvrde da je hrana odlična i pozivaju sve Njujorčane, a ne samo one koji vole da eksperimentišu sa "etno kuhinjama", da posete ovo mesto. Kako kažu, u ovaj srpski restoran ne dolaze samo Srbi i ne čuje se samo srpski jezik, a iz Kafane gost neće izaći a da nije upozano bar dva nova prijatelja.
"To je kosmopolitski restoran koji predstavlja ono najbolje iz Srbije - gostoprimstvo, toplinu i dobar štimung", zaključuju novinari Bturna.
(MONDO)
Vlasnik i idejni tvorac Kafane je Vladimir Ocokoljić Coja, koji je upotrebio svoje porodično i profesionalno nasleđe da bi stvorio prostor u kome će se svako dobro provesti i u koji su svi pozvani.
Dizajner enterijera Coja je devedesetih godina uradio brojna rešenja za unutrašnje uređenje mnogobrojnih restorana i barova po Njujorku. I dok se i dalje bavi svojom profesijom, ali i širenjem znanja, jer je profesor na Fashion Institute of Technology, njegova najveća strast je ova Kafana.
Kako bi preneo atmosferu dobrog starog boemskog šmeka, kakav je nekada postojao u restoranima njegovih predaka, Coja je u Njujork doneo namešaj iz kuća svojih dedova, uključujući i stari luster. Njegov otac, arhitekta, stigao je u Njujork i "zavrnuo rukave" da bi sinu pomogao da ostvari svoj san.
U enterijeru je zadržana "gola cigla" karakteristična za Menhetn, ali obogaćena brojnim starim fotografijama porodice Ocokoljić i antikvitetnim razglednicama starog Beograda.
"Ne mogu da kažem da Кафана predstavlja tipičnu beogradsku kafanu s početka 20. veka, ali svakako predstavlja moje viđenje Beograda, onakvog kakav je zapisan u sećanjima moje porodice", kaže Coja za Bturn.
Kako kaže i recepti su originalni i "drevni".
"Recepti za pite i salate su od moje tetke, mame i bake, a za roštilj su iz Srpskog kuvara objavljenog još 1930. godine", objašnjava Coja.
Novinari Btruna tvrde da je hrana odlična i pozivaju sve Njujorčane, a ne samo one koji vole da eksperimentišu sa "etno kuhinjama", da posete ovo mesto. Kako kažu, u ovaj srpski restoran ne dolaze samo Srbi i ne čuje se samo srpski jezik, a iz Kafane gost neće izaći a da nije upozano bar dva nova prijatelja.
"To je kosmopolitski restoran koji predstavlja ono najbolje iz Srbije - gostoprimstvo, toplinu i dobar štimung", zaključuju novinari Bturna.
(MONDO)
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Mondo ukrštenica za 22. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!