• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski parlament bojkotuje budžet za 2013.

Evropski parlament će bojkotovati pregovore sa vlastima u EU o donošenju budžeta za 2013, jer traži da se prvo obezbedi dodatnih 9 milijardi evra za 2012.

Predstavnici Parlamenta i vlada evropskih zemalja trebalo je da se sastanu kasnije danas u pokušaju da postignu dogovor pre ponoći, nakon što je prva runda pregovora propala kada je Parlament odbio da raspravlja o budžetu za 2013. pre nego što se dogovore dodatna sredstva za ovu godinu, prenosi Rojters.

"Predstavnici Parlamenta neće prisustvovati sastanku sa Evropskim savetom o budžetu za 2013, zakazanom za večeras, zbog toga što države članice nisu postigle dogovor o dopunskom budžetu za tekuću godinu", izjavio je predsednik Parlamenta Martin Šulc.

Jedini način da se pregovori nastave je da vlade članica EU u poslednjem trenutku iznesu "konstruktivan predlog" za rešavanje ovogodišnjeg problema finansiranja, rekao je izvor iz Parlamenta.

Evropska komisija, uz podršku Parlamenta, navodi da je dodatni novac potreban da ne bi bila umanjena sredstva koja Unija izdvaja za projekte u sektorima obrazovanja, infrastrukture i istraživanja.

Spor oko budžeta takođe je doveo do blokiranja 670 miliona evra, namenjenih za pomoć italijanskom regionu Emilija Romanja, kog je ranije ove godine pogodio zemljotres.

Ako pre roka, koji ističe u ponoć, ne bude postignut dogovor o budžetu za iduću godinu, Komisija će morati da skicira novi predlog budžeta, u konačnom pokušaju da se sporazum postigne do kraja godine.

Komisija i Parlament zahtevaju budžet od 138 milijardi evra za 2013, što je za 6,8 odsto više u odnosu na ovogodišnji nivo, dok većina vlada u EU želi da rast budžeta ograniči na 2,8 odsto.

(Tanjug, foto: Wikipedia)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image