• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rumunija i Bugarska u EU 1. januara 2007.

Evropska komisija u utorak je preporučila ulazak Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju 1. januara 2007. godine, ali uz stroge uslove i mogućnost uvodjenja sankcija u slučaju izostanka daljih reformi, javile su agencije.

Evropska komisija u utorak je preporučila ulazak Bugarske i Rumunije u Evropsku uniju 1. januara 2007. godine, ali uz stroge uslove i mogućnost uvodjenja sankcija u slučaju izostanka daljih reformi, javile su agencije.

U preporuci Evropske komisije koju lideri EU treba da odobre u oktobru, navodi se niz reformi koje te dve zemlje moraju da sprovedu kako ne bi bile uskraćene za povlastice punopravnog članstva u Uniji, uključujući i značajnu pomoć.

"Bugarska i Rumunija su napravile napredak u dovršavanju priprema za članstvo, pokazavši da su sposobne za primenu principa i zakona EU od 1. januara 2007. godine", navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Izveštaj su predstavili predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso i komesar za proširenje Oli Ren.

Barozo je ocenio da će ulazak te dve zemlje u EU biti "istorijsko dostignuće".

Komisija je ukazala na probleme i nedostatke koji i dalje postoje u nekim oblastima, pre svega u pravosudju, brobi protiv korupcije i kontroli raspodele evropskih sredstava.

EU će nastaviti da prati sprovodjenje reformi u tim zemljama, uz mogućnost uvodjenja sankcija u periodu od tri godine od prijema u Uniju.

EU je mogla da, prema ranijim zaštitnim odredbama u sporazumima sa Bugarskom i Rumunijom, odloži njihov prijem za 2008. godinu, ali su izvori u Evropskoj komisiji ranije rekli da bi to bilo ponižavajuće za te dve zemlje.

Ne odlaže se ulazak Hrvatske i drugih u EU

Ulazak Hrvatske i, potom, drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU neće biti odložen, ali će pre novog proširenja Unija morati da preustroji svoje institucije i sistem odlučivanja da bi Unija sa više od 27 članica mogla da funkcioniše, ukazali su Barozo i Ren.

Barozova izjava da neće biti novog proširenja EU, posle ulaska Bugarske i Rumunije, ako se u medjuvremenu ne sprovede ustavno-institucionalna reforma Unije, u komentarima evropskih i hrvatskih medija protumačena je kao "odlaganje ulaska Hrvatske" i zemalja Zapadnog Balkana.

Ren je ukazao na to da će Hrvatska ući u članstvo EU "do kraja ove decenije, ako ispuni stroge uslove". Predočio je da Hrvatska ima velike probleme s nedovoljno efikasnim pravosudjem, korupcijom i organizovanim kriminalom".

Barozo je naglasio da nikad nije rekao da će ulazak Hrvatske, koja pregovara o članstvu u EU, biti odložen, već samo da prethodno unutar EU mora biti sprovedena reforma institucija i sistema odlučivanja.

On je objasnio da je medju evropskim partnerima dogovoreno da se do kraja 2008. osmisli model preustrojstva institucija EU, što uključuje i preispitivanje predloga ustava Unije, koji su neke članice evropske dvadesetpetorice usvojile, ali koji je na referendumima u Francuskoj i Holandiji odbačen.

Plasnik: Bugarska i Rumunija nagradjene za trud

Austrija je pozdravila izveštaj Evropske komisije koja je preporučila prijem Bugarske i Rumunije u EU u januaru 2007, ocenjujući da su dve države puno učinile da bi bile primljene u EU, ali i da treba da nastave da sprovode reforme.

"Obe zemlje su više od deset godina radile na ostvarenju ovog cilja i time su napravile istorijski korak ka ponovnom ujedinjenju Evrope", ocenjeno je u saopštenju ministra inostranih poslova Austrije Ursule Plasnik.

Ministarstvo inostranih poslova je ukazalo da aktuelne članice EU mogu da primene prema Rumuniji i Bugarskoj takozvane prelazne rokove, u trajanju do sedam godina, koji predvidjaju ograničenje slobodnog kretanja radne snage iz novih članica u ostalim državama Unije.

"Reformski put za Bugarsku i Rumuniji sa 1. januarom 2007. nije završen. Te dve zemlje moraju da preduzmu dodatne napore kako bi uspešno okončale svoj evropski put", poručila je ona.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image